Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Svetoznáma huslistka Julia Fischer vystúpi v Košiciach

Foto: TASR

Jedna z najväčších hviezd klasickej hudby vystúpi v rámci 58. ročníka Košickej hudobnej jari.

Košice 11. apríla (TASR) – Milovníci klasickej hudby sa môžu tešiť na koncert svetoznámej huslistky Julie Fischer, ktorý sa uskutoční dnes, v rámci 58. ročníka Košickej hudobnej jari.

Košické hudobné publikum ju mohlo zažiť ako pôvabné dievčatko. Dnes je z nej jedna z najväčších hviezd súčasnosti. Po matke je napoly Košičanka a už ako 19-ročná dobyla muzikantskú mekku, newyorskú Carnegie Hall.

Prvý husľový koncert s orchestrom odohrala ako 8-ročná a o tri roky neskôr vyhrala súťaž Yehudi Menuhina a ako 23-ročná sa stala najmladšou profesorkou v Nemecku. „Košice sú mi blízke, chodievam sem každé leto veď tu žila moja stará mama a mám tu mnoho príbuzných. Ja som však narodila už v Nemecku a po Slovensky ma učila mamička,“ vyznala sa husľová virtuózka pred novinármi. Priznala, že v predchádzajúcich rokoch mávala aj sto koncertov ročne. „Teraz mám malé deti, takže som to okresala na 40 koncertov. Nikdy by som rodinu neobetovala pre kariéru,“ povedala Fischer.

Radšej hráva v Európe ako na iných kontinentoch a košické publikum si pamätá zo svojho ostatného vystúpenia v roku 2003. „Je tu skvelé publikum a fantastická koncertná sála. My takú v Mníchove nemáme,“ dodala s úsmevom. Podľa vlastných slov sa už na štvrtkový koncert, kde prednesie dila P. I. Čajkovského veľmi teší.