Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

I. Schanerová obliekala Š. Kvietika, E. Romančíka i J. Adamoviča

Na archívnej snímke Štefan Kvietik Foto: TASR

Panelovou výstavou zo vzácnych zachovaných zbierok a návrhov si Divadelný ústav pripomína Schanerovej zásluhy v oblasti tvorby slovenského divadelného kostýmu.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Tvorbu slovenskej kostýmovej výtvarníčky Ireny Schanerovej predstavuje výstava Ako briliant!. Divadelný ústav ju pripravil k 100. výročiu jej narodenia. Panelová výstava je prístupná v priestoroch bratislavského Divadla Nová scéna do 5. decembra.

"Kolekcie kostýmových návrhov Ireny Schanerovej k viac ako 80 inscenáciám patria v zbierkach Múzea Divadelného ústavu medzi najstaršie a najvzácnejšie," pre TASR uviedla PR manažérka Jana Dugasová k tvorbe kostýmovej výtvarníčky, ktorej meno sa vytratilo z povedomia s jej odchodom z divadla a zo Slovenska.

Panelovou výstavou zo vzácnych zachovaných zbierok a návrhov si Divadelný ústav pripomína Schanerovej zásluhy v oblasti tvorby slovenského divadelného kostýmu a vracia jej meno do histórie slovenského profesionálneho divadelníctva.

"Irena Schanerová bola všestranným talentom. Ovládala viaceré svetové jazyky, plynule rozprávala po maďarsky, nemecky, taliansky, ale najmä francúzsky. Nemožno pochybovať ani o jej hudobnom nadaní. Sama spievala, hrala a zároveň vyučovala hru na klavíri," približuje Divadelný ústav umelkyňu, ktorá počas 14 rokov intenzívnej tvorby vytvorila takmer 150 kostýmových výprav v rôznych divadlách, z toho najväčšie množstvo pre Novú scénu v Bratislave.

Od roku 1948 navrhovala kostýmy aj pre film, kde mala možnosť obliekať viacerých významných slovenských a českých hercov. Boli medzi nimi Štefan Kvietik, Elo Romančík, Jozef Adamovič, Radovan Lukavský, Július Vašek či Viliam Polónyi.

Irena Schanerová (rodená Cihová) sa narodila 18. mája 1922 v Trenčíne. Po presťahovaní do Žiliny v roku 1954 sa začala jej pravidelná spolupráca na kostýmoch pre Krajové divadlo pracujúcich v Žiline (neskôr Divadlo Petra Jilemnického). V rokoch 1956 až 1968 pôsobila ako kostýmová výtvarníčka na Novej scéne v Bratislave. Intenzívne spolupracovala aj so SND, Tatra revue v Bratislave, s Dedinským divadlom v Bratislave, Divadlom Jonáša Záborského v Prešove či Divadlom Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. Po emigrácii do Kanady v roku 1968 dlhé roky pracovala v televízii v Montreale. Zomrela v Kanade v decembri 1976.