Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Kultúra

VIDEO: Igor Luther výrazne poznačil slovenskú kinematografiu

Ukážka z filmu Vtáčkovia, siroti a blázni. Foto: Screenshot Youtube

Luther sa svojím dynamickým a svetelným autentickým štýlom zaradil medzi európske kameramanské špičky. 

Banská Bystrica/Bratislava 5. augusta (TASR) - Významný filmový kameraman Igor Luther patrí k tvorcom tzv. novej vlny československej kinematografie v 60. rokoch 20. storočia. V sobotu 5. augusta sa dožíva 75 rokov.

Ako kameraman sa podpísal napríklad pod legendárnu vojnovú drámu Plechový bubienok (Die Blechtrommel, 1979) nemeckého režiséra Volkera Schlöndorffa, ktorá bola v roku 1980 ocenená Oscarom v kategórii Najlepší cudzojazyčný film.

Igor Luther sa narodil 5. augusta 1942 v Banskej Bystrici. Po maturite pôsobil rok v Československej televízii Bratislava ako prvý asistent kameramana. V roku 1967 ukončil štúdium na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU) v českej Prahe. Počas štúdia sa zoznámil s režisérmi Jurajom Jakubiskom a Elom Havettom a tiež s českým scenáristom Luborom Dohnalom, s ktorými neskôr spolupracoval.

Jeho celovečerným debutom bol Jakubiskov film Kristove roky (1967). Za kamerou stál Igor Luther aj pri nakrúcaní známych drám Muž, ktorý luže (1968), Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) a Eden a potom (1970). Následne sa na slovenskej kameramanskej scéne odmlčal a emigroval do Nemeckej spolkovej republiky.

Vo svojej kariére s úspechom pokračoval aj v zahraničí, kde sa stal dvorným kameramanom nemeckého režiséra Volkera Schlöndorffa. Luther sa svojím dynamickým a svetelným autentickým štýlom zaradil medzi európske kameramanské špičky. Neoddeliteľnou súčasťou jeho jedinečného tvorivého štýlu sa stalo využívanie reálneho svetla a širokouhlých objektívov. Filmy tak obohatil obrazovou nespútanosťou.

Medzinárodne uznávaný kameraman Igor Luther spolupracoval s radom významných zahraničných režisérov ako Michael Verhoeven, Ulrich Schamoni, Andrzej Wajda či Michael Haneke, ako aj so slovenskými exulantmi Stanislavom Barabášom, Vojtěchom Jasným a Janom Němcom. Po páde totalitného komunistického systému v roku 1989 sa vrátil do vlasti.



Lutherovu bohatú kameramanskú filmografiu tvoria okrem iných napríklad snímky Danton (1983), The Handmaid's Tale (Služobníčkin príbeh, 1990), Das Bett (Posteľ, 1998) alebo Suriyothai (Legenda o Suriyothai, 2001). S bratom, režisérom Miloslavom Lutherom, nakrútil snímky Tango s komármi (2009) a Krok do tmy (2014).

Igor Luther je držiteľom nemeckého filmového ocenenia Goldene Kamera (Zlatá kamera). Národnú filmovú cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos do slovenskej kinematografie, ktorú udeľuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), si kameraman prevzal v apríli 2016.