Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Igrica získal kameraman Ján Ďuriš aj scenárista Jozef Puškáš

V kategórii hranú tvorbu pre kiná získal Ján Ďuriš (na snímke) za kameru k filmu" 7 dní hriechov". Foto: TASR/Martin Baumann

Porota udelila okrem šiestich Igricov - sošiek od akademickej sochárky Erny Masarovičovej - aj 20 tvorivých prémií.

Bratislava 10. apríla (TASR) – Ceny Igric, výročné národné tvorivé ceny Slovenského filmového zväzu, Únie slovenských televíznych tvorcov a Literárneho fondu za audiovizuálnu tvorbu v roku 2012, dnes udelili v bratislavskom kine Lumiére.

V 24. ročníku získal cenu v kategórii hraná tvorba pre kiná Ján Ďuriš za kameru filmu 7 dní hriechov, ktorý nakrútil Jiří Chlumský. Išlo už o druhú spoluprácu oceneného kameramana a českého režiséra."Aj na tom prvom filme Nedodržaný sľub som získal Igrica, takže mi prináša Jiří Chlumský šťastie," uviedol pre TASR Ján Ďuriš. "Som rád, že som dokázal, že viem urobiť slušnú kameru nielen na vizuálne atraktívnych filmoch Juraja Jakubiska, ale aj na takomto ponurom príbehu z druhej svetovej vojny," doplnil.



Po troch rokoch udelili Igrica v kategórii televízna dramatická tvorba. Za námet a scenár filmu Dušičky seniorov (r. Stanislav Párnický) z cyklu Filmoviedky si sošku prevzal spisovateľ a scenárista Jozef Puškáš. Ako povedal pre TASR, scenár psychologickej drámy vznikal v zariadení pre dôchodcov: "Robil som si prieskum, mal som tam takého špióna, svoju partnerku, ktorá tam istý čas pracovala. Tak som sa dostal aj ku konkrétnym príbehom. Obzrel som si viacero takých zariadení a potom som už len vymýšľal."



Igric za filmovú a televíznu dokumentárnu tvorbu patrí Pavlovi Korecovi za réžiu filmu Exponáty alebo príbehy z kaštieľa. Za animovanú tvorbu si cenu odniesol Ondrej Rudavský za scenár, réžiu, kameru a animáciu filmu Mesiac.

Najstaršie slovenské filmové ocenenie udelili po prvý raz za mužský a ženský herecký výkon. Prvý herecký Igric patrí Soni Norisovej za stvárnenie Jitky vo filme V tieni (r. David Ondříček). Marián Slovák si prevzal cenu za postavu primára Hanku vo filme Zradení (r. Martin Kákoš) z cyklu Filmoviedky.



Porota udelila okrem šiestich Igricov - sošiek od akademickej sochárky Erny Masarovičovej - aj 20 tvorivých prémií. Tie získali Iveta Grófová za réžiu filmu Až do mesta Aš, Juraj Krasnohorský za réžiu snímky Tigre v meste, Yvonne Vávrová za réžiu Náhradnej matky a Karol Vosátko za réžiu snímky Nočný trezor (rovnako cyklus Filmoviedky). Prémiu za filmovú a televíznu dokumentárnu tvorbu má aj Dušan Trančík za réžiu Hodiny dejepisu, Marek Šulík a Jana Bučka za réžiu snímky Zvonky šťastia. V animovanej tvorbe ocenili Michaelu Čopíkovú a Veroniku Obertovú za réžiu filmu O láske nepoznanej a Júliu Koleňákovú za réžiu snímky Kufor.

Za herecké výkony udelila porota prémie Vice Kerekes za postavu Agnes vo filme 7 dní hriechov, Emílii Vášáryovej za postavu Amálie v televíznej snímke Dušičky seniorov, Ivanovi Romančíkovi za postavu Floriana rovnako vo filme Dušičky seniorov a Attilovi Mokosovi za postavu Brachtla v snímke 7 dní hriechov. Prémie ďalej dostali Zuzana Liová za réžiu snímky Žena v slovenskom filme z cyklu Slovenské kino, Katarína Farkašová za dramaturgiu televízneho seriálu Zbohom, súdruhovia! (r. Andrej Nekrasov), Marek Janičík za réžiu filmu Kino Svet, Roman Fábian za réžiu filmu Ja som baník, kto je viac..., Henrieta Cvangová a Juraj Krasnohorský za zostavenie DVD filmu Tigre v meste, Marián Brázda za dramaturgiu DVD filmov Muž, ktorý luže a Eden a potom. Za audiovizuálnu teóriu a kritiku si tvorivé prémie prevzali Jana Dudková za knihu Slovenský film v ére transkulturality z knižnej edície časopisu Vlna - Filmodrom a Martin Kaňuch a Michal Michalovič, editori knihy Poetika zločinu Francúzsky film noir z edície Cinematik.



Tvorcovia zaslali do súťaže 77 prác. Hodnotila ich porota v zložení Rudolf Urc (predseda), Peter Michalovič, František Kovár, Vido Horňák, Fedor Bartko, Eduard Grečner a Štefan Vraštiak, ktorý 24. Igrice zhodnotil slovami: "Dá sa povedať, že sme veľmi spokojní, lebo vlani bolo nakrútených najviac slovenských filmov v povojnovom období, 18 celovečerných filmov, v tom aj koprodukčných."