Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Ikona konceptuálneho umenia J. Koller má prvú vlastnú expozíciu

Na snímke pohľad na priečelie novej prístavby SNG, archívne foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hlavnú časť vystavenej zbierky tvoria antiobrazy, v ktorých sa Koller vyrovnával s konceptuálnym umením a dobovou klímou.

Bratislava 5. júna (TASR) - Ikona stredoeurópskeho konceptuálneho umenia Július Koller (1939 - 2007) má prvú vlastnú expozíciu. Antimúzeum J. K. nájdu priaznivci umenia na Zámočníckej ulici v Bratislave. Expozíciu pripravilo Občianske združenie Antimúzeum Júliusa Kollera v spolupráci so Slovenskou národnou galériou (SNG). Jej základom je súkromná zbierka. TASR o tom informovala Klára Hudáková zo SNG.

Základom vôbec prvej samostatnej expozície venovanej Kollerovi je súkromná zbierka, ktorá vznikla v roku 1996, v časoch, keď boli kvality autora zrejmé iba odborníkom. Hlavnú časť vystavenej zbierky tvoria antiobrazy, v ktorých sa Koller vyrovnával s konceptuálnym umením a dobovou klímou. Expozíciu, ktorá ukazuje aj najdôležitejšie momenty zo života umelca a kľúčové témy jeho tvorby, dopĺňajú súvisiace diela a dobové materiály v podobe kartičiek, výpiskov a fotografií zo zbierok SNG.

Ako ďalej informovala Hudáková, súčasťou múzea, ktoré je zároveň aj vzdelávacou platformou venovanou slovenskému konceptualizmu, sú okrem dvoch výstavných podlaží aj dva spoločenské priestory. Na prízemí návštevníkov privíta antiihrisko - interaktívny priestor s ilustráciami autorskej dvojice Fuczik - Kakalík (Ondřej Horák, David Kalika), ktorý reflektuje "športovú" stránku Kollera. "Klubovňa v podkroví s pingpongovým stolom uprostred bude môcť v budúcnosti slúžiť pre spoločenské, vzdelávacie a ďalšie komornejšie udalosti," uzavrela.

Aktuálne je múzeum voľne prístupné každý štvrtok od 13.00 do 18.00 h s dodržaním hygienických opatrení.