Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Ikona svetovej pop music Paul Anka príde koncertovať do Bratislavy

Foto: WWW.SMIKMATORPHOTO.COM

Kanadská svetová hudobná hviezda Paul Anka príde 5. februára 2016 koncertovať do bratislavskej Incheba Expo. Spevák, skladateľ a skvelý textár príde na Slovensko po prvýkrát.

Bratislava 21. septembra (OTS) - Spoločne so svojou kapelou zahrá vlastné skladby, ktoré obleteli celý svet. Okrem slávnej Diany pôjde predovšetkým o piesne, ktoré Paul Anka napísal pre Franka Sinatru, Toma Jonesa alebo Michaela Jacksona. Anka je dodnes považovaný za jednu z najväčších osobností svetovej populárnej hudby.

Paul Anka je právom považovaný za veľkú osobnosť svetovej populárnej hudby. Svoj najväčší hit, pieseň Diana, nahral už vo svojich pätnástich rokoch a vďaka nemu vstúpil na svetové pódia. Od tej doby spolupracoval s ľuďmi ako Frank Sinatra, Bud-dy Holly, Frankie Lyman alebo Chuck Berry. Paul Anka je totiž nielen spevákom, ale taktiež skvelý textárom a skladateľom s vycibreným citom pre melódiu a skladbu slov. Je autorom mnohých svetových hitov. Napríklad najslávnejšia Sinatrova pieseň "My Way" prináleží práve jemu, rovnako ako hit Toma Jonesa "She´s a Lady". Veľký úspech Paula Anky mala taktiež spolupráca s kráľom popu Michaelom Jacksonom. Pre neho napísal svetovo úspešnú skladbu "This Is It", podľa ktorej bolo pomenované Jacksonove už neuskutočnené turné. Paul Anka je taktiež autorom piesne "Love Never Felt So Good", ktorá bola vydaná ako Jacksonove posmrtné dielo, svoju časť na nahrávku naspieval i Justin Timberlake. Paul Anka okrem iného stál za štartom kariéry súčasnej swingovej superstar Michaela Bublého, ktorému v roku 2003 koprodukoval album.

Nedávno Paul Anka zaujal hudobných odborníkov albumom "Rock Swings". Pre Verve Music Group skomponoval štrnásť slávnych rockových, či popových melódií v špeciálnom swingovom aranžmáne. Pre tento album si vybral skladby rozličných žánrov, a tak na albume nájdeme "Tears in Heaven" Erica Claptona, "Everybody Hurts" slávnych R.E.M., "Smells Like Teen Spirit" Cobainovej Nirvany alebo "Lovecats" britských The Cure.

Paul Anka sa narodil 30. júla 1941 v kanadskej Ottawe. Už od detstva spieval v gospelovom súbore. Po následnom štúdiu hry na klavír založil vo svojich trinástich rokoch vlastnú vokálnu skupinu. Po získaní vodičského oprávnenia sa ako teenager vydával tajne matkiným autom skoro na všetky talentové súťaže vo svojom okolí. V roku 1956 vyhral v jednej z týchto súťaží cestu do New Yorku. To bol jeden z najdôležitejších okamžikov jeho života. Na základe tejto návštevy bol vydaný prvý singel Paula Anky. O dva roky neskôr už Paula Anka nahral skladbu Diana, s ktorou sa udržal dlho na prvom rebríčku hitparády. Cesta na vrchol tak bola otvorená.

Vstupenky na bratislavský koncert, ktorý Paul Anka odohrá 5.2.2016 v Incheba Expo, Bratislava sú v predaji v sieti Ticketportal v cene od 39,-eur