Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Kultúra

Inscenácia o rozdelení Česko-Slovenska má za sebou aj českú premiéru

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Inscenácia Pomlčka v réžii Ivety Ditte Jurčovej vznikla v koprodukcii DAB a Horáckeho divadla Jihlava pri príležitosti 30. výročia rozpadu Československa.

Nitra/Jihlava 6. novembra (TASR) - Koprodukčná slovensko-česká inscenácia Pomlčka má po slovenskej premiére 20. októbra v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre za sebou aj svoju českú premiéru. V Horáckom divadle Jihlava ju prvýkrát uviedli v sobotu 4. novembra.

Ako pripomenuli tvorcovia, českej premiére predchádzali viaceré technické skúšky a generálky na Malej scéne Horáckeho divadla. "Tá má o niečo komornejšie prostredie a sálu s menším počtom divákov ako nitrianske Štúdio DAB. Inscenácia bude po jihlavskej premiére na repertoári oboch divadiel a v každom z divadiel bude mať svoj vlastný technický štáb, ktorý bude inscenáciu zabezpečovať. Na jednotlivé reprízy tak už budú cestovať iba herci," vysvetlila dramaturgička inscenácie Slavka Civáňová.

Inscenácia Pomlčka v réžii Ivety Ditte Jurčovej vznikla v koprodukcii DAB a Horáckeho divadla Jihlava pri príležitosti 30. výročia rozpadu Československa. "Ide o scénickú esej o rozdelení, o rozhodnutí z pozície moci, o bytostnom nezmierení sa s týmto rozhodnutím i o nezmyselnosti hraníc. Dvaja iluzionisti či kabaretiéri prebúdzajú našu kolektívnu československú pamäť, z ktorej sa vynárajú spomienky, krivdy či výčitky, ale aj vízie a výzvy do budúcnosti," povedali o inscenácii jej tvorcovia.

Jednou z ústredných línií hry je málo známy príbeh Jozefa Aszmongyiho, Slováka s maďarskými koreňmi, ktorý žil v obci Hasina v Česku a 16. septembra 1992 sa upálil na protest proti rozdeleniu Československa. "Našou ambíciou bol okrem iného dať historické udalosti do kontextu s pohľadom mladej súčasnej generácie, ktorá kriticky hodnotí dnešný stav spoločnosti a neprežíva nostalgiu za spoločným štátom," doplnili tvorcovia.