Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Interiér Galérie Nedbalka je motívom eurobankovky s nulovou hodnotou

Ilustračná snímka.

Suvenírové eurobankovky s nulovou hodnotou vyrábajú priamo vo Francúzsku v tlačiarni Oberthur Fiduciar, ktorá vyrába aj pravé eurobankovky.

Bratislava 26. mája (TASR) – Suvenírovú eurobankovku má už aj bratislavská Galéria Nedbalka. Motívom eurobankovky s nulovou hodnotou je interiér galérie, ktorý vnútornou štruktúrou pripomína Guggenheimovo múzeum v New Yorku. Vychádza v náklade 5000 kusov a predajnú hodnotu bude mať podľa informácií riaditeľky galérie Lucie Gunišovej tri eurá. Oficiálny predaj spustia v piatok 10. júna od 13.00 h.

Galéria pripomína, že 0 Euro Souvenir vytvorili v roku 2015 vo Francúzsku. Oficiálne vydania sa realizujú výhradne pre konkrétne turistické lokality, ako sú hrady, zámky, mestá, múzeá, informačné centrá či iné spoločnosti, pôsobiace v turistickom ruchu. Zisk z predaja zostáva práve týmto lokalitám.

Suvenírové eurobankovky s nulovou hodnotou vyrábajú priamo vo Francúzsku v tlačiarni Oberthur Fiduciar, ktorá vyrába aj pravé eurobankovky. Suvenírové tlačia na rovnaký bavlnený papier ako klasické bankovky. Obsahujú mnohé bezpečnostné prvky ako pravé eurobankovky. "Sú číslované od čísla 000001 až po číslo prislúchajúce celkovému vyrobenému množstvu, čo ich robí zberateľsky veľmi atraktívnymi," dodáva Gunišová s tým, že každý motív má navyše vlastné a jedinečné sériové číslo. "Vychádza z číslovania pravých eurobankoviek a tým sa tieto vydania odlišujú od ostatných napodobenín a kópií," uzavrela.