Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Invalid prinesie do kín zábavu, ale aj dôležité témy na rozmýšľanie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Snímku Invalid uvedie do kín distribučná spoločnosť CinemArt SK 9. februára.

Bratislava 31. januára (TASR) - Nový slovenský film Invalid prinesie do kín zábavu i dôležité témy. Akčná čierna komédia s absurdnými situáciami a bizarnými postavičkami vráti publikum do divokých 90. rokov. "Chceli sme divákovi priniesť zábavu, ale aj niekoľko silných odkazov, ako je latentný rasizmus, ktorý je v každom z nás, a ako tu stále na dôležitých miestach sú mafiáni. Takýchto odkazov a dôležitých tém na rozmýšľanie je vo filme viac," uviedol v utorok po novinárskej projekcii v Bratislave režisér Jonáš Karásek (Amnestie, Kandidát).

Invalid s nadhľadom a veľkou dávkou sem-tam nekorektného humoru otvára viacero ťaživých tém, sú nimi aj komplikované rodičovské, manželské či susedské vzťahy. "Napriek tomu, že je to čierna komédia a je tam kopec čierneho humoru, nesie v sebe tému ľudskosti. Humor tú ťažobu ľudských osudov, myslím tým invalidov alebo rómsku tematiku, pomáha odľahčiť," povedal pre TASR Gregor Hološka. Predstaviteľ Laca Hundera - údržbára v múzeu, ktorý je hrdý na svoju prácu, má rád svoju rodinu, ale pre svoju cholerickú povahu sa ocitne v nesprávnom čase na nesprávnom mieste a "nervy ho privedú až k tragickým udalostiam".

Úlohu Gaba, rómskeho rozprávača príbehu, stvárňuje v novej slovenskej komédii český herec Zdeněk Godla. "Nebolo jednoduché nájsť rómskeho herca, ktorý by vedel takúto veľkú rolu potiahnuť," priznal pre TASR Jonáš. "Na kastingu v Prahe sme zistili, že Zdeněk rozpráva celkom obstojne po slovensky, otca má z Prešova. Je veľmi prirodzený, postava, ktorú hrá, je mu charakterovo blízka, išlo to s ním ľahko a do filmu doniesol veľa vtipu a ľudskosti," dodal režisér. Scenár k filmu napísal Tomáš Dušička. Producentmi sú Maroš Hečko a Peter Veverka. O hudobnú stránku snímky sa postarali Marcel Buntaj a Matúš Široký.

V čiernej komédii divákov ďalej zabavia Daniel Fischer, Ivo Gogál, Oľga Belešová, Sväťo Malachovský, Sáva Popovič či Helena Krajčiová. Úlohu rómskeho úžerníka si zahral Patrik Rytmus Vrbovský, ktorý sa spolupodieľal aj na autentických dialógoch a replikách.

Snímku Invalid uvedie do kín distribučná spoločnosť CinemArt SK 9. februára.