Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Kultúra

Istropolitana Project bude hostiť 11 umeleckých škôl z 9 krajín

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Festival bude mať "základňu" v budove a okolí divadelnej fakulty na Svoradovej ulici, kde sa nachádza aj Divadlo Lab.

Bratislava 11. mája (TASR) - Medzinárodný divadelný festival Istropolitana Project, ktorý sa v Bratislave uskutoční 1. až 7. júna, bude hostiť 11 umeleckých vysokých škôl z deviatich krajín Ázie a Európy. V poradí 24. ročník festivalu oživí tvorivou atmosférou ulice Starého Mesta. Podľa organizátorov sa bude opierať o aktuálnu tému hľadania a nachádzania identity.

Umelecká rada zložená zo študentov rôznych katedier Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU) vybrala do súťažného programu 12 predstavení z deviatich krajín. Príležitosť predviesť svoj talent budú mať študenti z Nemecka, Srbska, Švajčiarska, Poľska, Rumunska či Slovinska, ale aj zo vzdialenejších kútov sveta, ako napríklad z Arménska.

O súťažných predstaveniach bude rozhodovať odborná porota zložená z renomovaných profesionálov vo svojom odbore. Sú medzi nimi napríklad experimentálny režisér Jozef Vlk, riaditeľ činohry Národného divadla v Košiciach Anton Korenči či taliansky žurnalista, spisovateľ a divadelník Armando Rotondi.

"Okrem inscenácií v hlavnom programe sa návštevníci môžu tešiť aj na množstvo aktivít v sprievodnom programe. Workshopy, diskusie na rôzne zaujímavé spoločenské témy, nesúťažné predstavenia Divadla Lab, koncerty, raňajky s kritikmi, afterparties a mnoho ďalšieho má potenciál osloviť širokú škálu publika," hovorí Mikuláš Procházka, výkonný manažér festivalu a študent katedry divadelného manažmentu.

Festival bude mať "základňu" v budove a okolí divadelnej fakulty na Svoradovej ulici, kde sa nachádza aj Divadlo Lab. V ňom bude prebiehať väčšina predstavení hlavného programu. Niektoré inscenácie odohrajú aj v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH), festivalom ožijú aj ďalšie priestory divadelnej fakulty ako Štúdio Kaplnka a Burkovňa na Ventúrskej ulici. "Dokonca aj menej tradičné podzemné priestory hudobnej a tanečnej fakulty na Zochovej ulici," avizujú organizátori festivalu, ktorý prinesie divadlo súčasné, experimentálne, bábkové, pohybové, hudobné i klasickú činohru. Za jeho prípravou stoja primárne študenti katedry divadelného manažmentu.