Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Ivan Krivosudský sa uplatnil v divadle, filme aj v kabarete

Foto: Archív TASR

Bratislava 28. februára (TASR) - Dlhoročný člen bratislavskej Novej scény Ivan Krivosudský by oslavoval 85. narodeniny.

Bratislava 28. februára (TASR) - Dlhoročný člen bratislavskej Novej scény, herec prihovárajúci sa desaťročia svojim divákom i rozhlasovým poslucháčom Ivan Krivosudský sa narodil 1. marca 1927, oslavoval by 85. narodeniny.

Vytvoril celú galériu figúrok a väčších charakterových postáv vo filmoch (Lazy sa pohli, Štvorylka, Štyridsaťštyri, Majster Kat, Jánošík, Kto odchádza v daždi) i v televíznych filmoch a inscenáciách (Balada o siedmich obesených, Červené víno, Na baňu klopajú).

Ivan Krivosudský, rodák z Bratislavy sa už v detstve rád predvádzal pred vrstovníkmi, hral s ochotníkmi divadlo, písal pre nich texty a po rokoch sa priznal, že pre spolužiakov na gymnáziu Janka Kráľa v Zlatých Moravciach zložil aj študentskú operu. Použil známe šlágre s jeho textami a príbehom.

V roku 1951 absolvoval štúdium herectva na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. K divadlu sa dostal okľukou, pretože najskôr začal v roku 1946 študovať na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, aby budúci talár o tri roky odložil, keď ho zlákali divadelné múzy. Ivan Krivosudský nepatril k hercom, ktorých stretávali titulné úlohy v divadle alebo vo filmoch, no sekundoval hlavným hrdinom svojim striedmym herectvom a neutíchajúcim optimizmom veľmi úspešne.

Od roku 1949 bol členom činohry Novej scény. Stvárnil tu desiatky dramatických i komediálnych postáv, ako napríklad Lapihubu v Revízorovi, Voňavku v Geľovi Sebechlebskom, Padrona Toniho v Klebetniciach, Dr.Chomúta v Keď jubilant plače. Úspešne sa uplatnil aj v satiricko-zábavných programoch a kabaretných pásmach v rozhlase i v televízii, kde využíval svoje skúsenosti z konverzačných hier, zmysel pre vtip a situačnú komiku.

Herec Ivan Krivosudský zomrel v Trnave po ťažkej chorobe 4. decembra 2010 vo veku 83 rokov. Posledné mesiace svojho života prežil v penzióne v Cíferi.