Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Ivan Palúch už sleduje svojich kolegov z hereckého neba

Na snímke rakva s pozostatkami herca Ivana Palúcha je vystavená počas poslednej rozlúčky vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie v Banskej Bystrici. Banská Bystrica, 8. júl 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

V Banskej Bystrici sa dnes rozlúčili s nezabudnuteľným Adamom Šangalom.

Banská Bystrica 8. júla (Teraz.sk/TASR) - Vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie v Banskej Bystrici sa dnes poslednýkrát rozlúčili s hercom Ivanom Palúchom.

Herec náhle skonal 3. júla vo veku 75 rokov. Od 29. júna bol hospitalizovaný v martinskej nemocnici s nálezom na pľúcach.

Do Banskej Bystrica sa s ním prišli rozlúčiť okrem rodiny aj jeho kolegovia, priatelia a fanúšikovia.

B.BYSTRICA: Posledná rozlúčka s hercom Ivanom Palúchom


"Podľa mňa bol nedocenený. Ako filmový herec bol jedinečný, nenahraditeľný, od princov, po všetky možné postavy, ktoré dokázal robiť, hádam v tom hereckom nebi bude ocenený," povedala herečka Eva Večerová.

Herci Štefan Kožka a Eva Večerová o zosnulom hercovi Ivanovi Palúchovi


Palúchov kamarát Štefan Kováč zdôraznil, že bol hercom veľkého formátu.

Štefan Kováč o zosnulom hercovi Ivanovi Palúchovi


"Aj v tých najťažších chvíľach vedel vytiahnuť nejaký dobrý vtip, nemyslím si, že si zaslúži len minútu ticha, zaslúžil by si jeden velikánsky potlesk za to, čo znamenal v československom filme," zhodnotil dramaturg Maroš Krajčovič.

Dramaturg Maroš Krajčovič o zosnulom hercovi Ivanovi Palúchovi


Ivan Palúch sa narodil 20. júna 1940 vo Zvolene v rodine divadelníka a spoluzakladateľa súboru Detvan, z ktorého neskôr vzniklo profesionálne divadlo vo Zvolene.

Divadelný svet


S divadelným svetom sa začal zbližovať v Banskej Bystrici, kam sa rodina presťahovala keď mal tri roky. Po maturite nastúpil na Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave, jeho štúdium však prerušila zistená očná vada. Obdivuhodnú hereckú kariéru zahájil v oblastných divadlách v Spišskej Novej Vsi, Prešove, Žiline a v Nitre. Už vtedy zaujal svojím hereckým prejavom a širokým dramatickým rozsahom.

Filmový debut


Filmovým debutom Ivana Palúcha sa stala malá úloha dôstojníka Dohnala vo vojnovej dráme Tam za lesem (1962) od českého režiséra Pavla Blumenfelda. Po niekoľkých ďalších menších rolách dostal veľkú príležitosť ako Adam Jednoručka vo filme Marketa Lazarová (1967). Pozoruhodná historická dráma vzbudila medzinárodný ohlas a Palúchovi otvorila cestu do európskeho filmu. V roku 1968 prijal hlavnú úlohu vo filme významného režiséra Aleksandara Petroviča s názvom Biče skoro propast sveta (Čoskoro bude koniec sveta, 1969).

Hereckou partnerkou mu v tejto snímke bola známa francúzska herečka Annie Girardotová. V rovnakom roku si slovenský herec zahral i v nemeckom historickom filme Michael Kohlhaas - der Rebell (1969) režírovanom popredným nemeckým filmovým tvorcom Volkerom Schlöndorffom. Obe snímky boli nominované na prestížnu Zlatú palmu na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) vo francúzskom Cannes a Ivan Palúch ako predstaviteľ veľkých rolí v týchto filmoch prenikol medzi najväčšie hviezdy európskeho filmu.
Na snímke fotografia herca Ivana Palúcha pri kondolenčnej listine v historických priestoroch Radnice na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Jedinečný umelec s neľahkým životným osudom, herec kráčajúci po červenom koberci v Cannes, kamarát a kolega slávnej francúzskej herečky Annie Girardot, nezabudnuteľný princ Bajaja či Adam Šangala, jeden z najvýraznejších predstaviteľov slovenského filmu zomrel 3. júla vo veku 75 rokov. Banská Bystrica, 8. júl 2015.
Foto: TASR/Branislav Račko


Adam Šangala


Súčasne sa umelec preslávil i v domácom prostredí ako charizmatický interpret mnohých filmových aj televíznych postáv. Svoj nesporný talent predviedol napríklad vo filmoch Niet inej cesty (1968), Ucho (1970), Kaňon samé zlato (1970), Krčmársky kráľ (1972), Morgiana (1972), Vlak do stanice Nebe (1972) a z posledných napríklad Abelov čierny pes (2006) či Nedodržaný sľub (2009). K jeho nezabudnuteľným úlohám však patria najmä hlavné postavy, ktoré stvárnil vo filmovej rozprávke Princ Bajaja (1971) a v televíznom filme Adam Šangala (1972).

Komunistický režim


V 70. rokoch 20. storočia sa Palúch ocitol v nemilosti komunistického režimu, keď verejne proklamoval svoj nesúhlas s príchodom vojsk Varšavskej zmluvy do republiky. Výsledkom bol zákaz filmovania a účinkovania na divadelných doskách, herec sa objavoval len v malých epizódnych rolách. Väčšiu hereckú príležitosť mu dali režiséri Martin Hollý mladší a Juraj Jakubisko vo svojich filmoch Signum laudis (1980), Noční jazdci (1981), Nevera po slovensky (1981) a Perinbaba (1985). V roku 1986 získal angažmán v Divadle Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene. Na niekdajšie veľké filmové úlohy sa mu však už nepodarilo nadviazať.
Slávnostné odhalenie dlaždice hercovi Ivanovi Palúchovi na filmovom chodníku slávy v Bratislave sa uskutočnilo v stredu 17. júna 2015 pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava na Laurinskej ulici v Bratislave. Na slávnosti sa osobne zúčastnil ocenený laureát - Ivan Palúch a známe herecké osobnosti. Na snímke herec Ivan Palúch (vpravo) a herec Štefan Kvietik.
Foto: TASR - Štefan Puškáš

Hercova misia


Ivan Palúch je zakladateľom Fakulty dramatických umení na Akadémii umení v Banskej Bystrici. V roku 2008 si na medzinárodnom filmovom festivale Artfilm v Trenčianskych Tepliciach prevzal ocenenie Hercova misia za mimoriadny prínos do hereckého umenia v oblasti filmu.