Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Izrael ocenil Poliakov, ktorí počas vojny ukrývali režiséra Polanského

Oscarový poľsko-francúzsky režisér Roman Polanski (vľavo) pózuje so Stanislawom Buchalom (vpravo), ktorý prevzal v mene svojich zosnulých starých rodičov čestné vyznamenanie Spravodliví medzi národmi za záchranu Romana Polanského pred holokaustom počas II. svetovej vojny na ceremónii v židovskom pamätnom centre v Gliwiciach na juhu krajiny vo štvrtok 15. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Polanski mal deväť rokov, keď ho v roku 1942 rodičia donútili utiecť z krakovského geta a ukryť sa u poľskej rodiny.

Varšava 16. októbra (TASR) - Oscarový poľsko-francúzsky režisér Roman Polanski sa vo štvrtok vrátil do Poľska, krajiny svojej mladosti, a vzdal poctu páru, ktorý sa ho ako dieťaťa ujal a ochraňoval - čím ho počas druhej svetovej vojny zachránil pred holokaustom. Správu priniesla tlačová agentúra AP.

Stefania a Jan Buchalovci boli posmrtne vyhlásení za "Spravodlivých medzi národmi". Ide o čestné vyznamenanie udeľované izraelským pamätníkom holokaustu Jad va-šem v Jeruzaleme ľuďom nežidovského pôvodu, ktorí riskovali vlastné životy pri záchrane židov.

Polanski (87) označil Stefaniu Buchalovú za "neobyčajne šľachetnú a nábožnú osobu", ktorá mala odvahu riskovať nielen vlastný život, ale aj životy svojich detí. V okupovanom Poľsku nacistickí Nemci trestali každého, kto pomáhal židom, okamžitou popravou celej rodiny.

Na nedatovanej snímke Stefania Buchalová a jej manžel Jan Buchala pózujú so svojimi dvoma deťmi Marcinom a Jadwigou. Oscarový poľsko-francúzsky režisér Roman Polanski sa vo štvrtok 15. októbra 2020 vrátil do Poľska, krajiny svojej mladosti, a vzdal poctu páru, ktorý sa ho ako dieťaťa ujal a ochraňoval, zachrániac ho tak počas druhej svetovej vojny pred holokaustom. Stefania a Jan Buchalovci boli posmrtne vyhlásení za "Spravodlivých medzi národmi". Ide o čestné vyznamenanie udeľované izraelským pamätníkom holokaustu Jad va-šem v Jeruzaleme ľuďom nežidovského pôvodu, ktorí riskovali vlastné životy pri záchrane židov.Ceremónia sa konala v židovskom pamätnom centre v Gliwiciach na juhu krajiny. Diplom a medailu prevzal v mene svojich zosnulých starých rodičov ich vnuk Stanislaw Buchala z rúk zástupcu izraelského veľvyslanca v Poľsku.
Foto: TASR/AP


Ceremónia sa konala v židovskom pamätnom centre v Gliwiciach na juhu krajiny. Diplom a medailu prevzal v mene svojich zosnulých starých rodičov ich vnuk Stanislaw Buchala z rúk zástupcu izraelského veľvyslanca v Poľsku. Prítomní boli aj predstavitelia mesta.

Polanski mal deväť rokov, keď ho v roku 1942 rodičia donútili utiecť z krakovského geta a ukryť sa u poľskej rodiny, ktorú poznali a ktorej za túto službu zaplatili. Oboch jeho rodičov krátko nato deportovali. Roman strávil zvyšok vojny u Buchalovcov v dedine Wysoka.

Buchalovci zomreli v roku 1953. Sú medzi približne 7000 Poliakmi, ktorých Izrael uznáva ako "Spravodlivých medzi národmi". Polanského matka zahynula v koncentračnom tábore Auschwitz, jeho otec prežil koncentračný tábor Mauthausen a po vojne sa stretol so synom.