Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Izraelská skupina odstupuje z Eurovízie pre nemožnosť sláviť šabat

Foto: YouTube.com

V Izraeli toto rozhodnutie Európskej vysielacej únie vyvolalo kritiku. Podľa kritikov sú totiž organizátori pesničkovej súťaže tolerantní ku všetkým, len nie k veriacim či ortodoxným židom.

Jeruzalem 6. februára (TASR) - Izraelská hudobná skupina Shalva Band sa s konečnou platnosťou vzdala účasti v pesničkovej súťaži Eurovízia 2019.

Organizátor súťaže totiž odmietol požiadavku jej členov, aby sa generálna skúška pred finálovým večerom nekonala v piatok večer, keď niektorí z členov skupiny slávia šabat. Práve záznam z generálky slúži medzinárodnej porote, aby rozhodla o víťazovi celej súťaže.

Do sporu vstúpila aj izraelská ministerka kultúry Miri Regevová, ktorá organizátora súťaže - Európsku vysielaciu úniu (EBU/UER - v pondelok požiadala, aby pozmenila súťažné pravidlá.

EBU/UER však odmietla spraviť výnimku - s vysvetlením, že "pravidlá súťaže platia pre každého rovnako". V súlade s nimi je účasť povinná na všetkých skúškach a priamych prenosoch, pričom to platí pre členov delegácií i súťažiacich.

V Izraeli toto rozhodnutie Európskej vysielacej únie vyvolalo kritiku. Podľa kritikov sú totiž organizátori pesničkovej súťaže tolerantní ku všetkým, len nie k veriacim či ortodoxným židom.

Izraelská skupina Shalva Band sa stala na medzinárodnej scéne známou v roku 2017. Pozostáva z ôsmich členov, ktorí majú rôzne psychické či fyzické postihnutie: sú medzi nimi autisti, nevidiaci i mladí ľudia s Downovým syndrómom.

Skupina vznikla v rovnomennom terapeutickom centre v Jeruzaleme, ktoré sa venuje deťom, mládeži i dospelým s rôznymi formami a druhmi postihnutia a ich inklúzií.

Shalva Band je u fanúšikov obľúbená a bola jedným z favoritov eurovíznej pesničkovej súťaže, o čom svedčia aj predbežné reakcie porotcov v národnej súťaži.

Finále Eurovízie sa bude konať 18. mája. Jeho hostiteľom bude práve Izrael a mesto Tel Aviv, a to vďaka speváčke Nette Barzilaiovej, ktorá vlani súťaž Eurovízie vyhrala pesničkou Toy.

Proti konaniu finále speváckej súťaže Eurovision Song Contest v Izraeli sa medzičasom formou petície vyslovilo viac ako 50 predstaviteľov britskej kultúry, ktorí ako dôvod svojej výzvy na bojkot uviedli situáciu v Palestíne a s ňou súvisiacu politiku Izraela. Petíciu podpísali zakladajúci člen skupiny Pink Floyd Roger Waters, spevák Peter Gabriel či návrhárka Vivienne Westwoodová.