Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

J. Bednárik bude prvou divadelnou osobnosťou na eurobankovke

Na archívnej snímke režisér Jozef Bednárik. Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

Bankovka s Bednárikom vychádza v limitovanom počte 10.000 kusov.

Nitra 17. decembra (TASR) - Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre vydáva v rámci svojej jubilejnej 70. sezóny zberateľskú eurobankovku, na ktorej bude vyobrazený režisér Jozef Bednárik. Edíciou bankoviek chce vzdať DAB poctu jednému z najvýznamnejších slovenských divadelných hercov a režisérov.

Bankovka s Bednárikom vychádza v limitovanom počte 10.000 kusov. Divadlo ju do života uvedie v piatok 20. decembra. Bankovky označené rokom vydania a poradovým číslom série sa v limitovaných nákladoch vyrábajú v spoločnosti Oberthur Technologies v Paríži, ktorá vyrába aj pravé eurobankovky. „Filozofiou takýchto bankoviek je zvyšovanie povedomia verejnosti v rámci jednotlivých krajín Európy o najzaujímavejších kultúrnych pamiatkach, turistických lokalitách, podujatiach a známych osobnostiach. Jozef Bednárik je prvou slovenskou osobnosťou z oblasti dramatických umení, ktorá sa objaví na suvenírových bankovkách,“ uviedol riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy.

Herec a predovšetkým režisér Jozef Bednárik prežil v rámci svojej profesionálnej divadelnej kariéry najdlhšie obdobie práve v nitrianskom divadle. Začínal v ňom v roku 1971 ako herec, neskôr sa z neho stal profesionálny režisér a nakoniec v ňom uviedol aj najviac svojich činoherných aj muzikálových réžií. „Práve vďaka jeho výnimočnému režijnému rukopisu a umeleckému formovaniu celej jednej hereckej generácie nitrianskeho divadla sa 80. roky považujú za zlatú éru DAB v Nitre,“ pripomenul Dóczy.

V jubilejnej 70. divadelnej sezóne si DAB v Nitre jeho osobnosť pripomína vydaním suvenírovej bankovky s ilustráciou od akademického maliara Stanislava Lajdu. Okrem toho bola v priestoroch DAB osadená Bednárikova busta od akademického sochára Milana Ormandíka. Jeho meno už zdobí aj mramorovú stenu slávy vo foyer nitrianskeho DAB. Podobizne Jozefa Bednárika budú aj na poštových známkach, ktoré sa objavia na divadelných novoročných prianiach.