Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

J. Fieldingová ďalší svoj príbeh možno zasadí do prostredia Bratislavy

Autorka svetovych bestsellerov Joy Fieldingova na Slovensku Foto: ikar

Joy Fieldingová dnes patrí k najpredávanejším autorom, ale jej cesta od prvých literárnych pokusov ku kariére profesionálnej spisovateľky nebola priama.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Kanadská autorka psychothrillerov Joy Fieldingová sa v rámci svojho európskeho turné zastavila aj v Bratislave.

Spisovateľka, ktorá sa podpísala pod vyše dve desiatky románov, sa na Slovensko vrátila po 16 rokoch. Naposledy tu bola v roku 1996, keď sa zúčastnila ako hosť na knižnom veľtrhu Bibliotéka. Svoju úspešnú literárnu kariéru Fieldingová pre TASR komentovala slovami: "Veľmi ma teší, že mi čitatelia zachovali priazeň, že so mnou vyrastali, rástli tak, ako som rástla ja. Naozaj ma teší, že po tých viac ako 20 knihách mi zostávajú verní a navyše získavam nové publikum, nových čitateľov."

Fieldingová dnes patrí k najpredávanejším autorom, ale jej cesta od prvých literárnych pokusov ku kariére profesionálnej spisovateľky nebola priama. Vyštudovala anglistiku na univerzite v Toronte, po škole sa však nejaký čas venovala herectvu. Pôsobila na kanadských divadelných scénach a v televízii. Ambície ju zaviedli aj do Hollywoodu. Po krátkej hereckej kariére sa v roku 1972 rozhodla pre písanie na plný úväzok. Viaceré jej bestsellery sa dočkali filmovej a televíznej adaptácie.

"Nebola som zhrozená, boli všetky zaujímavé, rôzne úspešné. Možno som nebola so všetkým úplne spokojná, niekde sa vyskytovali aj scény, ktoré sa mi vôbec nepáčili," uviedla na margo filmových a televíznych adaptácií svojich psychothrillerov.

"Ako autor kníh musíte byť pripravený na to, že filmové spracovanie bude iné. Mojou prácou bolo napísať knihu a ich prácou zas napísať scenár. Svet filmu a televízie je úplne odlišný od kníh. Čitatelia mi hovoria, že mám výborné dialógy, ale v televízii sa treba viac sústrediť na to, ako povedať príbeh cez obrazy," doplnila spisovateľka, ktorá už ako 12-ročná napísala scenár o rovnako starom dievčatku, ktoré zavraždilo vlastných rodičov. Úspech jej priniesol román Rozlúč sa s mamičkou (1980), potom nasledovali ďalšie romány o ťažkých ľudských osudoch, skúškach a nehodách.

Slávna Kanaďanka na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave tiež pripustila, že v niektorom z jej ďalších knižných príbehov sa môžu vyskytnúť aj bratislavské reálie. "Pre každý prípad som si zobrala z hotela mapu ulíc, aby som mohla eventuálne zasadiť príbehy do nového prostredia, pretože vždy hľadám nové prostredia, nové príbehy, nové myšlienky. Nepremrhám ani jednu šancu, aby som si odniesla nejakú inšpiráciu z miest, kde chodím. Napríklad z Írska som si odniesla inšpiráciu, zasadila som tam príbeh v knihe Teraz ju vidíš. Možno nabudúce to bude aj Bratislava," dodala autorka, ktorá do hlavného mesta pricestovala spolu s manželom - právnikom Warrenom Seyffertom na pozvanie vydavateľstva Ikar. To má exkluzívne práva na vydávanie Fieldingovej kníh na Slovensku. Zo slovenských vydaní sa doteraz predalo takmer 300.000 kusov výtlačkov kníh Joy Fieldingovej.

Autorka mnohých svetových bestsellerov, ktoré boli preložené do viac než 25 jazykov, sa dnes stretne so svojimi slovenskými čitateľmi na autogramiáde v kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej ul. o 17.30 h. Po Bratislave navštívi Prahu, Mníchov, Zürich a ďalšie mestá.