Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Kultúra

J. Kukura vďačí za svoju hereckú kariéru L. Chudíkovi

Na archívnej snímke Juraj Kukura. Foto: TASR/Martin Baumann

Lacko bol človek, ktorý veľmi veľa poznačil môj život, uviedol pre TASR Juraj Kukura.

Bratislava 24. mája (TASR) - Ladislava Chudíka si pripomína Slovenské národné divadlo (SND) na spomienkovej výstave, ktorú sprístupnili vo foyeri divadla. Výstava je prierezom umelcovej hereckej činnosti nielen na doskách SND. Je tiež poctou k nedožitému životnému jubileu - 100. výročiu narodenia mimoriadnej osobnosti slovenskej kultúry a scénického umenia.

"Ladislav Chudík pre mňa, bez akýchkoľvek prikrášľovaní, veľa znamenal. On ma prijal na Vysokú školu múzických umení do prvého ročníka, tým som začal byť činný v hereckej brandži. To že som herec, hrám a som riaditeľ divadla, súvisí bezprostredne s ním. Lacko bol človek, ktorý veľmi veľa poznačil môj život," uviedol pre TASR Juraj Kukura na stredajšej (22. 5.) vernisáži výstavy, ktorú SND pripravilo v spolupráci s Divadelným ústavom.

"Spomínať na takéto osobnosti je našou povinnosťou. Ladislav Chudík nebol len herec, bol komplexná osobnosť, ktorá sa obrovsky zapísala do dejín slovenskej kultúry v istom období," povedala pre TASR Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu. Redizajn výstavy z roku 2014 podľa nej sleduje Chudíkov rast, vývoj, kľúčové okamihy, ktoré zaznamenal v divadle, rovnako tak aj v televízii, vo filme a v kultúrnom a spoločenskom živote, kde zanechal výraznú pečať. "Pre nás je veľmi dôležité spomínať takéto významné osobností, ktoré v istých chvíľach diktovali smerovanie slovenskej kultúry. Nesporne Ladislav Chudík patrí ku generácii, ktorá významne prispela k tomu, že sa kultúra na Slovensku takýmto spôsobom vyvíjala," uzavrela Fekete.

Výstava potrvá do 22. júna.