Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

J. Meliš má v Bratislave výstavu kresieb z normalizačného obdobia

Juraj Meliš. Foto: TASR/Vladimír Benko

Má názov Z ateliéru a tvorí ju 32 diel.


Bratislava 9. júna (TASR) – Kresby, farebné pastely, koláže a obrazy vytvorené kombinovanou technikou sú na výstave výtvarníka Juraja Meliša v bratislavskej galérii Linea. Má názov Z ateliéru a tvorí ju 32 diel.

Táto ranná tvorba vyštudovaného sochára je zo 70. rokov minulého storočia. Vtedy po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy genézu jeho umeleckého smerovania výrazne poznačila spoločensky pohnutá atmosféra plná občianskych dezilúzií a sklamaní. Keď nemohol tvoriť sochy, venoval sa kresbe nielen budúcich sochárskych konceptov, ale aj zobrazovaniu svojich myšlienok a prežívania.

"Pre mňa bola veľká radosť robiť túto výstavu. Nie sú to jeho skice k sochám, ale dokončené kreslené diela. Meliš kresbu uznával, mal jej veľa a pri návštevách v jeho ateliéri si kresby v šuplíkoch strážil. Veľmi ich neukazoval, ako sochár preferoval objekty a inštalácie. V galérii Linea je bezprecedentná a najvýznamnejšia zbierka Melišových kresieb na Slovensku. Jej časť je na tejto výstave a mnohé diela prvýkrát zverejnené," povedala na dnešnej vernisáži kurátorka výstavy Katarína Bajcurová.

Obrazy Pocta sochárom, Zásah, 20 rokov socialistickej práce, Kto je na rade, Zamrežovaná ryba, Narcistická kompozícia, Prekvapenie či z cyklov Help a IDEA sú jeho parafrázy alebo vtipné zobrazenia diania v normalizačnom období. Diela Slovan do toho!, Vodné pólo a Zápas so športovou tematikou sú mu blízke, pretože v mladosti bol úspešný pretekár.       

Juraj Meliš sa narodil v Nových Zámkoch (1942). Absolvoval štúdium na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave (1966). V rokoch 1973 - 1993 pôsobil ako externý pedagóg na Vysokej škole múzických umení, od roku 1990 bol pedagógom na VŠVU, o rok neskôr bol vymenovaný za docenta a v 1992 za profesora. Bol vedúcim Katedry sochárstva na VŠVU (1999 – 2002). Venuje sa voľnej sochárskej a monumentálnej tvorbe, kresbe, grafike. Patrí medzi zakladajúcich členov umeleckého združenia Gerulata (1989).

Sochársky spolupracoval na filmoch Drak sa vracia, Javor a Juliana, Panna zázračnica. Jeho diela sú súčasťou zbierok renomovaných domácich i zahraničných galérií v Česku, Nemecku, Maďarsku, Francúzsku, Holandsku, Argentíne, Brazílii, Kanade, Mexiku a USA i v zbierkach súkromných majiteľov v Európe a USA. Od roku 1970 mal viacero samostatných a kolektívnych výstav doma i v zahraničí. Žije v Bratislave, kde sú v centre jeho dve najmä zahraničnými turistami obdivované sochy Napoleonský vojak a Schöne Náci.

Výstava potrvá do 30. augusta.