Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

J. Oľhová o filme Piargy: Veľmi ma dojal a prekvapil

Na archívnej snímke Jana Oľhová. Foto: TASR/AP

Film vstupuje do kinodstribúcie vo štvrtok 22. septembra.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Film Piargy v hlavnej úlohe s Judit Bárdos, Attilom Mokosom a Danielom Fischerom, nakrútený podľa novely Františka Švantnera, odpremiérovali tvorcovia a herci v utorok (20. 9.) v Bratislave. Pozvanie na prvé uvedenie snímky pred bratislavským publikom prijali aj Švantnerovi potomkovia.

Film režiséra Iva Trajkova videla prvýkrát aj herečka Jana Oľhová. "Veľmi ma dojal a prekvapil, pretože pri nakrúcaní všetko robíme po jednotlivých kúskoch a nevieme si to vcelku predstaviť. Je to nádherne urobený film, klenot, prajem si, aby ho videlo čo najviac ľudí," uviedla pre médiá Oľhová, ktorá si v Piargoch zahrala postavu dedinskej vedmy Ule. "Dojal ma, samozrejme, aj preto, že v ňom vidím svojho brata a som šťastná, že sme v jednom filme spolu," hovorí Oľhová o hercovi Mariánovi Geišbergovi, pre ktorého to bol posledný film.
Snímka z filmu Piargy.
Foto: YouTube/CinemArt SK

Pozvanie na bratislavskú premiéru filmu prijali aj Švantnerovi potomkovia. "Obdivujeme odvahu, s akou sa ho tvorcovia a herci chytili, pretože diela starého otca nie sú z tých, ktoré sa ľahko filmujú," povedal vnuk známeho spisovateľa Michal Švantner. "Sú o živote ľudí, duševných pochodoch, myšlienkach. A to sa oveľa ťažšie zobrazuje vo filmovom formáte než v literárnom, kde autor o tom priamo rozpráva," dodal.

Na filmové Piargy bol zvedavý aj spevák Richard Müller, vyštudovaný dramaturg a scenárista neskrýval nadšenie z filmu: "Úžasná kamera, hudba, herecké výkony,"

Film vstupuje do kinodstribúcie vo štvrtok 22. septembra.