Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Jiří Stivín oslávi 80. narodeniny aj na koncertoch po Slovensku

Na archívnej snímke Jiří Stivín. Foto: TASR - Andrej Galica

Som presvedčený, že spolu s energickým publikom si koncerty poriadne užijeme, uviedol Stivín pred októbrovým výjazdom.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Legendárny český a svetovo uznávaný hudobník, multiinštrumentalista a skladateľ Jiří Stivín oslávi svoje 80. narodeniny aj so slovenskými fanúšikmi. V druhej polovici októbra absolvuje hudobnú cestu po desiatich slovenských mestách. V rámci nej zavíta s projektom 40+40 aj do Malaciek, Pezinka, Skalice, Bratislavy, Žiliny, Trnavy, Prešova či Popradu. TASR o tom informoval organizátor koncertov Radovan Polášek.

"Teším sa na Slovensko, keďže na dlhšiu šnúru pod Tatry sa vyberiem po dlhšom čase. Som presvedčený, že spolu s energickým publikom si koncerty poriadne užijeme. Veľmi zaujímavo vyzerá aj zoznam hostí, s ktorými sa na Slovensku predstavím, takže som zvedavý na množstvo zaujímavej improvizácie," uviedol pred októbrovým výjazdom Jiří Stivín.

Slovenskú šnúru odštartuje v piatok 14. októbra v Malackách, v prostredí tamojšej synagógy. "Maestro tam predvedie svoje umenie s hosťami, miestnymi muzikantmi (klavír a trúbka)," avizuje organizátor s tým, že potom Stivínove hudobné cesty zamieria na stredné i východné Slovensko, aby sa následne opäť presunul bližšie k hlavnému mestu. V nedeľu 23. októbra sa predstaví v Kultúrnom dome v Pezinku, v pondelok 24. októbra v Skalici v dome kultúry. "Na týchto dvoch koncertoch si vychutnáme spoluprácu Jiřího Stivína s Jakubom Ursínym a jeho kapelou. Predstavia aj skladby, ktoré vytvoril maestro Stivín práve s Kubovým otcom Dežom. Stivín hosťoval v niektorých skladbách napríklad aj na jeho albume Na ceste domov," poznamenal Polášek.

Slovenskú šnúru Jiřího Stivína uzavrie koncert v Kostole a kláštore klarisiek v Bratislave, ktorý sa uskutoční v utorok 25. októbra. "Bude určite zaujímavé sledovať, čo prinesie skĺbenie majstrovstva českej legendy s dvoma výnimočnými hostkami – s charizmatickou Katarínou Málikovou a jej flautistkou Katarínou Turčinovou," uzavrel Polášek.