Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

J. Štreit výstavou pripomína život ľudí po okupácii Československa

Na snímke český dokumentárny fotograf Jindřich Štreit počas vernisáže svojej výstavy (Ab)normalizace v priestoroch reštaurácie Prolaika gallery restaurant v Bratislave v stredu 1. augusta 2018. Foto: TASR - Jakub Kotian

Návštevník výstavy sa pousmeje nad zábermi, ako občania vo voľbách volili mier a život proti jadrovej vojne, oslavovali výročia KSČ a rôzne sviatky v kultúrnom dome aj na verejných priestranstvách.

Bratislava 2. augusta (TASR) – Život ľudí v nedávnej socialistickej minulosti dokumentujú fotografie českého autora Jindřicha Štreita v centre Bratislavy. Výstava s názvom (Ab)normalizace v galérii Prolaika a na Hviezdoslavovom námestí je realizovaná v rámci 50. výročia od vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa.

"Každá fotografia je samostatný príbeh. Aj keď 20-ročné obdobie po vpáde vojsk do roku 1989 bolo neľahké, táto retro výstava je optimistická a zo záberov vyžaruje obrovská ľudskosť," na stredajšej (1.8.) vernisáži povedala Nora Gill, riaditeľka agentúry CzechTourism Slovensko, ktorá s partnermi a pod záštitou Veľvyslanectva Českej republiky v Bratislave výstavu organizuje.

"Bola to doba neslobody, ale aj môjho detstva, ktoré som prežíval v Olomouci," pripomenul chargé d'affaires českého veľvyslanectva na Slovensku Pavel Sladký.

Z vernisáže výstavy (Ab)normalizace českého dokumentárneho fotografa a pedagóga Jindřicha Štreita na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave v stredu 1. augusta 2018.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Návštevník výstavy sa pousmeje nad zábermi, ako občania vo voľbách volili mier a život proti jadrovej vojne, oslavovali výročia KSČ a rôzne sviatky v kultúrnom dome aj na verejných priestranstvách. Dokumentom doby je aj obchod západného tovaru za valuty Tuzex, robotníci pri práci a desiatej, predavač mäsa v predajni pri prázdnych hákoch na stene bez zaveseného tovaru, novinová a televízna propaganda či nazretie do domácnosti obyčajných ľudí.



"Vystavovať v Bratislave je pre mňa stále radosť aj pocta. Nie sú to fotografie o kráse republiky, nie sú to kultúrne pamiatky, ktorých máme veľa. CzechTourism by na ne nenalákal zahraničných turistov," vtipne konštatoval autor. Pre TASR uviedol, že fotografie z normalizačného obdobia sú najmä zo severu Moravy a výstava korešponduje s rovnomennou vydanou knihou s textom Ludvíka Vaculíka.

Vsetínsky rodák Jindřich Štreit (1946) absolvoval odbor výtvarná výchova na Pedagogickej fakulte Univerzity Palackého v Olomouci (1967) a štúdia na Škole výtvarnej fotografie v Brne (1974-1977). Popri pedagogickej práci sa venoval organizovaním výstav a iným kultúrnym aktivitám v Sovinci a Bruntále. Od roku 1972 sa zaoberá životom ľudí na vidieku.

Z vernisáže výstavy (Ab)normalizace českého dokumentárneho fotografa a pedagóga Jindřicha Štreita na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave v stredu 1. augusta 2018.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Za účasť na nepovolenej výstave neoficiálnych umelcov v Prahe (1982) bol väznený, po roku 1989 rehabilitovaný. Pedagogicky externe pôsobil na Filmovej a televíznej fakulte AMU v Prahe (1991-2003), na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave (1991-1992). Od roku 1991 je pedagógom na Inštitúte tvorivej fotografie Filozoficko-prírodovedeckej fakulty Sliezskej univerzity v Opave, od roku 2009 ako profesor. Patrí medzi najvýznamnejších súčasných českých dokumentaristov uznávaných aj v zahraničí. V roku 2014 mu VŠVU udelila titul doktor honoris causa.

Výstava veľkoplošných fotografií na Hviezdoslavovom námestí potrvá do 20. augusta a menších v galérii Prolaika do 14. septembra.