Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

J. Vajda: Nezávidel som Bergmanovi život s jeho rodičmi

Na snímke predstaviteľ otca Jozef Vajda počas tlačovej konferencie po generálke hry Scény zo života režiséra (Ingmara Bergmana) v SND 16. júna 2021 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

Herečka Z. Fialová komentovala účinkovanie v novom titule, v ktorom hrá švédskeho režiséra Roman Ondrík, že jej úlohou bolo len doplniť Bergmanovu skladačku vzťahom s Liv Ullmannovou.

Bratislava 18. júna (TASR) - Činohru Slovenského národného divadla (SND) čaká v piatok premiéra inscenácie Scény zo života režiséra (Ingmara Bergmana). V hre, ktorú na základe spomienok a scenárov jedného z najvplyvnejších divadelných a filmových režisérov 20. storočia napísal režisér Roman Polák, sa diváci môžu tešiť aj na herecké výkony Zuzany Fialovej, Zdeny Studenkovej či Jozefa Vajdu.

Fialová komentovala účinkovanie v novom titule, v ktorom hrá švédskeho režiséra Roman Ondrík, že jej úlohou bolo len doplniť Bergmanovu skladačku vzťahom s Liv Ullmannovou. Podľa nej sa veľmi ťažko stvárňuje postava, ktorá bola reálnou ženou a herečkou: "Nesnažila som sa ju napodobovať, ale ísť po úprimnej línii vzťahovej, ten vzťah začínal obdivom herečky k režisérovi, úctou, cez lásku to prešlo až do týrania, v ktorom sa obaja ako umelci kochali, až po vyprázdnenie."

Vajda podčiarkol, že inscenácia, v ktorej zastupuje "puritánskosť" sveta, prináša veľmi silné a emotívne situácie: "Úprimne poviem, nezávidel som Bergmanovi život s jeho rodičmi."

Studenkovú uvidia diváci v úlohe matky s rozpolteným charakterom. "Emociálne je nastavená v svojej mysli ako žena, ktorá miluje svet, život, kultúru, je liberálna, a na druhej strane ju poznačí spolužitie s príšerným mužom," vysvetľuje herečka. Podľa vlastných slov si nevie predstaviť, že by ju niekto vedel ovplyvniť dogmami, podobne ako to bolo v živote slávneho režiséra: "Pretože som neveriaca, ale vidím tu šancu v tom, aby sme ľuďom ukázali, čo dogmatické myslenie, názor urputných rodičov a ich ambícia vytvoriť si deti na svoj obraz, môže s deťmi spraviť. Nie každé dieťa má to šťastie, že sa to pretaví do tvorivého procesu, mnohé sa psychicky zlomia."

Ako ďalšie postavy účinkujú Ingrid Timková, Zuzana Kocúriková, Martin Huba, Daniel Fischer, Martin Šalacha, Roman Poláčik, Rebeka Poláková a iní. V texte autor použil úryvky z hry Augusta Strindberga Hra snov, inscenácia čerpá životopisné údaje z autobiografických kníh Laterna Magica od Ingmara Bergmana, Premena od Liv Ullmannovej a Nepokojní od Linn Ullmannovej.

Druhú premiéru si diváci môžu pozrieť v sobotu 19. júna.