Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Jan Saudek predstaví svoje fotografie v Trenčianskych Tepliciach

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Vernisáž je na programe vo štvrtok (7. 7.) od 17.00 h v priestoroch Apartmánového domu Grand v Trenčianskych Tepliciach.

Trenčianske Teplice 6. júla (TASR) – Výber najlepších diel z celoživotnej tvorby fotografa Jana Saudka, ale i niekoľko noviniek prinesie výstava Ján Saudek 87. Informovala o tom Barbora Zajačková z trenčianskoteplickej radnice.

Výstavy v Banskej Bystrici, v Prešove a v Trenčianskych Tepliciach sa konajú pri príležitosti 87. narodenín fotografa. Záštitu nad výstavou prevzal mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Českej republiky na Slovensku Tomáš Tuhý. Vernisáž je na programe vo štvrtok (7. 7.) od 17.00 h v priestoroch Apartmánového domu Grand v Trenčianskych Tepliciach.

Téma ľudského života ovplyvnila celú jeho umeleckú tvorbu. Jedným z najčastejších motívov množstva Saudkových slávnych fotografií sú ženy, ktoré mu boli inšpiráciou po celý život. "Túžil som po sláve a bohatstve, nič z toho som nedosiahol. Ale niekoľkokrát som stál blízko nevýslovnej krásy, vždy to bola žena. A to bolo pre mňa omnoho viac," hovorí o svojej tvorbe.

Slávu a uznanie dosiahol Saudek na celom svete. Má za sebou viac ako 400 výstav a dostal množstvo ocenení vrátane francúzskeho vyznamenania Rytier umenia a literatúry.