Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Ján Ťapák pripravuje ďalšiu výnimočnú výstavu s názvom Balans

Socha: Balans veľký Foto: Ján Ťapák

Akademický sochár Ján Ťapák predstaví svoju tvorbu v Danubiana Meulensteen Art Museum!

Bratislava 17. januára (OTS) - Sympatický umelec Ján Ťapák, ktorý oslávil v decembri svoje životné jubileum pripravuje ďalšiu výnimočnú výstavu s názvom Balans. Výstavovať bude v Danubiana Meulensteen Art Museum. Výstavu slávnostne otvoria 3. februára a potrvá do 19. marca 2023.

Akademický sochár Ján Ťapák patrí medzi úspešných a vyhľadávaných slovenských umelcov.

Sú príbehy, ktoré trvajú krátko, no majú energiu umeleckej myšlienky. A sú príbehy, ktoré majú aj 33 rokov a obsahujú silu kontinuity. Obidva momenty budú prítomné aj v expozícii Jána Ťapáka v Danubiane, ktorá je aj retrospektívou jeho sochárskej tvorby. Výstava s názvom Balans, ktorej kurátorom je Ľudo Petránsky mladší.

„Stále ma fascinuje, ako dokáže Jano zachytiť pohyb a pritom udrží ten povestný Balans. Ako jeho bronzy levitujú, ako tisícročná včela priam osudovo bozkáva človeka a medúzy sa zase vznášajú ako tajomné súhvezdia. Niekedy mám dojem, že Jano je ako jeho hvezdár, ktorý cez teleskop dovidí aj do najvzdialenejších hlbín vesmíru, alebo ak chcete - paralelných svetov. Áno, už Platón kedysi dávno napísal, že pôvod nášho sveta nie je hmotný, ale myšlienkový. Že jeho podstata nie sú atómy, ale informácie, ktoré sa neskôr premenili do čiastočiek hmoty.

Ján Ťapák: Levitácia

Aj o tom sú sochy Jána Ťapáka. Majú veľký nádych, ale nenasleduje okamžitý výdych - nie sú totiž na jedno pozretie. Svoje tajomstvo odhaľujú postupne ako dobre vykomponovaný thriler. Majú pamäť stromov, ktoré sú tichými svedkami ľudských činov, ale aj nadľahčujúci úsmev, ktorý robí náš svet znesiteľnejším. Jubilujúci autor ponúka pohľad späť, aby zdôraznil súčasnosť. 33 rokov je obdobie, kedy sa už dá rekapitulovať. Pre Jana je však čas iba pohyblivá veličina, a preto jeho príbehy nekončia. Našťastie,“ hovorí Ľudovít Petránsky mladší, kurátor výstavy akademického sochára Jána Ťapáka.

Foto: Róbert Kucmen
Biografia
Ján Ťapák sa narodil 27. decembra 1962 v Bratislave. V rokoch 1978 – 1982 študoval na Strednej umeleckopriemyselnej škole v Bratislave, odbor rezbárstvo u prof. Ludwika Korkoša a Jána Šicka a v rokoch 1983 – 1989 na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave na oddelení sochárstva u prof. Ladislava Snopeka a Jána Kulicha. V roku 1997 získal štipendium Nadácie Mikuláša Galandu a v roku 2004 štipendium The Pollock – Krasner Foundation. V roku 2010 zorganizoval veľkú výstavu Samuraji, nad ktorou prebral patronát japonský veľvyslanec Yoshio Nomoto. Medzi významné diela umelca patrí aj socha Slovensko, srdce Európy, ktorú vytvoril pre OSN v Nairobi v Keni, a päťmetrová monumentálna bronzová socha Knieža Laborec pre slovenskú dedinu Habura. Jeho diela sú vo verejných a v súkromných zbierkach Európy aj za oceánom. Má za sebou desiatky spoločných aj samostatných výstav. V roku 2019 sa stal laureátom Krištáľového krídla v kategórii Výtvarné umenie. Žije v Bratislave a tvorí vo svojom ateliéri v obci Smolinské neďaleko Šaštína.

Výstava akademického sochára Jána Ťapáka s názvom Balans bude otvorená v Danubiana Meulensteen Art Museum od 3. februára a potrvá do 19. marca 2023.
www.tapak.sk / FB @jantapak.art / www.danubiana.sk