Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

V Slovenskej filharmónii zaznie Janáčkova Glagolská omša

Na archívnej snímke budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova spresňuje, že na úvod večerov zaznie Koncert pre husle a orchester d mol Arama Chačaturiana, ktorý vznikol a bol uvedený v premiére v roku 1940.

Bratislava 31. januára (TASR) - V Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie (SF) zaznejú vo štvrtok a piatok 1. a 2. februára diela Arama Chačaturiana a Leoša Janáčka. Na pódiu budú po boku orchestra SF a Slovenského filharmonického zboru stáť vokálni sólisti Linda Ballová, Jarmila Vantuchová, Tomáš Juhás a Peter Mikuláš, organista Marek Štrbák a huslistka Irmina Trynkos. "Za dirigentským pultom privítame českého dirigenta Jaroslava Kyzlinka," avizuje tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Spresňuje, že na úvod večerov zaznie Koncert pre husle a orchester d mol Arama Chačaturiana, ktorý vznikol a bol uvedený v premiére v roku 1940. "V Slovenskej filharmónii zaznie sólový part spájajúci virtuóznu náročnosť s melodickou lyrikou v interpretácii výnimočnej grécko-poľskej huslistky Irminy Trynkos, ktorú označil BBC Music Magazine ako ´výraznú a charizmatickú novú hviezdu´ s ´fenomenálnym talentom´," poznamenáva filharmónia k umelkyni, ktorá často siaha po neznámych skladbách pre husle a interpretuje diela súčasných autorov, s ktorými aktívne spolupracuje.

Druhá polovica koncertu bude patriť Glagolskej omši Leoša Janáčka. "Námetom patrí toto vokálno-inštrumentálne dielo medzi ojedinelé kompozície autora. Použitý starosloviensky text sa skoro zhoduje s omšovým latinským textom, napriek tomu dielo nie je dielom liturgickým," opisuje SF omšu zloženú z troch inštrumentálnych a piatich vokálno-inštrumentálnych častí. "Začína sa i končí slávnostnými fanfárami za sprievodu tympanov, pričom pred záverečnou Intradou zaznie samostatné organové Postlúdium, ktoré zaznie v interpretácii slovenského organistu Marka Štrbáka," dodáva Tolstova ku Glagolskej omši, uvádzanej pri príležitosti Roku českej hudby 2024. V premiére bola uvedená 5. decembra 1927 pod taktovkou Janáčkovho žiaka Jaroslava Kvapila vo Filharmonickej besede brnianskej s orchestrom brnianskej opery. Čoskoro sa udomácnila i na zahraničných koncertných pódiách. V roku 1929 dielo s veľkým ohlasom uviedli v Berlíne a v Ženeve.