Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Japonský večer predstaví tradičné divadlo nó i pravé suši

Program večera tvorí workshop o tradičnom japonskom divadle nó a ukážka prípravy pravého suši. TASR informovala Zuzana Želinská z Veľvyslanectva Japonska v SR.

Bratislava 10. júla (TASR) - Podujatie pod názvom Japonský večer v DK Ružinov pripravilo na utorok 31. júla Veľvyslanectvo Japonska v Slovenskej republike. Program večera tvorí workshop o tradičnom japonskom divadle nó a ukážka prípravy pravého suši. TASR informovala Zuzana Želinská z Veľvyslanectva Japonska v SR.

Workshop so začiatkom o 18.00 hodine uvedú členovia divadelnej skupiny Yamamoto Noh-gakudo z Osaky, ktorí predstavia viac než 700 rokov starú formu divadla hraného v maskách. "UNESCO dokonca v roku 2001 vyhlásilo nógaku za svetové nehmotné kultúrne dedičstvo. Workshop ponúka príležitosť vstúpiť do sveta divadla nó, dozvedieť sa o jeho bohatej histórii, unikátnom speve utai, ale aj o prepracovanom dizajne masiek, ktoré sú súčasťou jednotlivých predstavení," uviedla s tým, že divadlo Yamamoto Noh-gakudo z Osaky založil Hiroyuki Yamamoto už v roku 1921. Členovia súboru odohrajú riadne predstavenie divadla nó 21. augusta v Mestskom parku v Nitre a o deň neskôr (22.8.) na Hlavnom námestí v Bratislave.

Júlové podujatie - Japonský večer v DK Ružinov uzavrie ukážka prípravy tradičného japonského pokrmu pod názvom Suši - to nie sú len maki a nigiri. Prípravu rôznych druhov tradičného lahodného jedla z krajiny vychádzajúceho slnka predstaví Naoki Eguchi, osobný kuchár japonského veľvyslanca v Bratislave. "Pán Eguchi počas podujatia predvedie prípravu temari-zuši, čimaki-zuši a bó-zuši," dodala.