Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Jazyk drámy Lesk a bieda kurtizán nesmie byť špinavý, tvrdí režisér

Generálka divadelného predstavenia Lesk a bieda kurtizán od režiséra Mariána Amslera v bratislavskom divadle Aréna 13. februára 2015. Foto: TASR/Jakub Kotian

Premiéru inscenácie Lesk a bieda kurtizán uvedie Divadlo Aréna už dnes.

Bratislava 12. februára (TASR) - Vlastnú adaptáciu románu Honoré de Balzaca Lesk a bieda kurtizán pripravil pre bratislavské Divadlo Aréna režisér Marián Amsler. Jeden z najpútavejších románov všetkých čias je podľa neho aktuálny aj v súčasnosti. "Ak si odmyslíme francúzske mená a lokality, nájdeme tam mnoho aktuálnych odkazov na súčasnú spoločenskú politickú situáciu, či už v Európe alebo u nás na Slovensku," uviedol dnes na stretnutí s médiami s tým, že na románe ho zaujala tiež veľká línia milostného vzťahu Ester a Luciana. "Prejde niekoľkými zvratmi, peripetiami, nie je to klasická milostná dvojica. Začínajú normálne, potom sa niekoľko rokov nevidia, znova sa stretnú. Premena a vývoj ich zvláštneho vzťahu mi prišiel nesmierne pútavý až nevídaný," doplnil režisér, ktorý sa okrem dramatizácie postaral tiež o návrh scény a kostýmov.

Lesk a bieda kurtizán patrí medzi najväčšie literárne diela 19. storočia. Je súčasťou série románov a poviedok, ktoré pod spoločným názvom Ľudská komédia zobrazujú dobovú francúzsku spoločnosť. V Amslerovej adaptácii sa spoločnosť meštianskych salónov, operných sál a parížskych ulíc mení na univerzálny svet, v ktorom fungujú všetky ľudské i spoločenské vzťahy presne tak ako dnes. Centrom príbehu je príbeh lásky krásnej kurtizány Ester a mladého dandyho Luciena de Rubempré. V pozadí spoločenských intríg odvíjajúcich sa okolo mladého páru, sa pohybuje záhadný Carlos Herrera - postava opradená množstvom tajomstiev, prechádzajúca viacerými Balzacovými románmi.

Generálka divadelného predstavenia Lesk a bieda kurtizán od režiséra Mariána Amslera v bratislavskom divadle Aréna 12. februára 2015.
Foto: TASR/Jakub Kotian

"Mal som pomerne jasnú predstavu o obsadení, už keď som to začínal písať," priznal Marián Amsler. Do pôsobivej hlavnej ženskej postavy obsadil členku Činohry Slovenského národného divadla (SND) Petru Vajdovú. "Som strašne šťastná, že mám konečne mužov na javisku, že sú to chlapi, ktorí keď ma schytia, tak nemám šancu. Konečne nemusím hrať, že s niekým bojujem," prezradila herečka stvárňujúca v Divadle Aréna krásnu kurtizánu. "Nehanbím sa za nič, čo tu dávam a som šťastná, že môžem zobrazovať dušu niekoho, kto je v živote tak veľmi oklamaný." V postave Luciena sa divákom predstaví Richard Autner, ktorý podľa vlastných slov dostal prvýkrát príležitosť zahrať si človeka, ktorý "má v sebe srdce a miluje". V úlohe Carlosa Herreru sa predvedie Martin Hronský. V inscenácii ďalej hrajú Marek Ťapák ako barón de Nuncingen a Elena Podzámska v úlohe jeho manželky Delphine de Nuncingen.

"Vedel som, že to chcem postaviť na slove, pretože si myslím, že slovo je veľmi dôležitým základom tejto drámy a jazyk tejto hry nesmie byť špinavý a primitívny. Balzac by si asi nezaslúžil, aby sme to transformovali do súčasného jazyka," poznamenal na margo svojej dramatizácie Amsler. Inscenácia prekvapí aj originálnou hudobnou zložkou, ktorú tvoria súčasné populárne hity v nových aranžmánoch Slava Solovica, ktoré dopĺňajú dej a emocionálny stav postáv a zároveň odkazujú na súčasnú popkultúru. Zaznejú v podaní mladých talentovaných speváčok a herečiek Veroniky Strapkovej a Romany Dang Van. Pod dramaturgiu sa podpísala a piesne preložila a prebásnila Zuzana Šajgalíková.

Premiéru inscenácie Lesk a bieda kurtizán uvedie Divadlo Aréna v piatok 13. februára.