Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Jeden svet bude naživo v Bratislave a online po celom Slovensku

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Festival otvorí film ukrajinskej režisérky Aliny Gorlovej Dážď, čo sa nikdy nekončí, natočený v čiernobielej podobe, ktorá symbolizuje kontrast vojny a mieru.

Bratislava 25. októbra (TASR) – Vyše 50 filmov s témami, ako rodová rovnosť, LGBTI+, klíma, migrácia, duševné zdravie, ale aj snímky ukrajinských autorov, premietne Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet. Uskutoční sa od 5. do 11. novembra naživo v Bratislave a online po celom Slovensku. Program 23. ročníka festivalu s témou Domov predstavili v utorok na tlačovej konferencii v Bratislave.

Festival otvorí film ukrajinskej režisérky Aliny Gorlovej Dážď, čo sa nikdy nekončí, natočený v čiernobielej podobe, ktorá symbolizuje kontrast vojny a mieru. "Sledujeme v ňom 20-ročného Andrija Sulejmana, spoločne so svojou kurdskou rodinou musel utiecť pred sýrskou občianskou vojnou na Ukrajinu, odkiaľ pochádza jeho mama. Začínajú nový život v malom meste na východe krajiny, kde ich však zastihne ďalší vojenský konflikt," približuje Jeden svet film, ktorý režisérka uvedie osobne. Zúčastní sa aj na diskusii "Dekonštrukcia kolonialistických naratívov v dokumentárnej kinematografii a priemysle". "Na diskusii budú aj organizátorky festivalu Docudays UA, ktoré sa kurátorsky podieľali na výbere filmov ukrajinských tvorcov," avizuje Jeden svet.

Hlavným hosťom festivalu je čínsko-americká režisérka a producentka Jessica Kingdon, ktorá osobne uvedie svoj celovečerný debut Vzostup, nekompromisný pohľad na identitu súčasnej Číny a paradoxy ekonomického pokroku. Filmárka bude mať aj masterclass. "Pre verejnosť a študentov predstaví svoju metódu tvorby autorského filmu v krajine, kde je všadeprítomný dohľad totalitného režimu," dodáva festival.

V súťaži dokumentárnych filmov Slovensko a Česko za ľudské práva prinesie snímky reflektujúce aktuálne témy rezonujúce v našom regióne. Slovenskú premiéru bude mať kreatívny dokument Veroniky Liškovej Návštevníci. Festival premietne aj nový film Mareka Kuboša +-90, v ktorom spovedá ostatných dokumentaristov zo svojej, predošlej či nastávajúcej generácie, či intímny portrét o najlepšom lezcovi na svete Adam Ondra: Posunúť hranice od režisérov Jana Šimánka a Petra Zárubu. Jeden svet uvedie aj filmový portrét Dežo Hoffmann – Fotograf Beatles od režiséra Patrika Lančariča, dokument Martina Palúcha Odpočítavanie – Posledný film Ivana Palúcha či snímku Heleny Třeštíkovej René – Väzeň slobody.

Bratislavské projekcie obohatené o stretnutia s filmármi sa uskutočnia v kine Klap Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU), v A4 – priestore súčasnej kultúry i v kine Mladosť.