Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Kultúra

Jeden svet diskutuje o ľudských právach a umelej intelitencii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Film režisérky Tonje Hessen Schei prináša pohľad zvnútra na rozvíjajúce sa odvetvie umelej inteligencie.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Ľudské práva tvárou v tvár umelej inteligencii je názov online diskusie Café Európa, ktorú v pondelok uvádza vo svojom sprievodnom programe Medzinárodný filmový festival Jeden svet (5. - 11. 11.). Diskusia je tematicky spojená s premietaním nórskeho dokumentárneho filmu iHuman, politického trileru o umelej inteligencii, moci a sociálnej kontrole.

Film režisérky Tonje Hessen Schei prináša pohľad zvnútra na rozvíjajúce sa odvetvie umelej inteligencie. Odhaľuje, ako najvýznamnejšia a najrozsiahlejšia technológia súčasnosti mení životy ľudí, spoločnosť i budúcnosť. Sleduje priekopníkov neviditeľnej revolúcie umelej inteligencie a pozoruje tak vývoj a implementáciu technológií. Prostredníctvom popredných výskumníkov z odvetvia umelej inteligencie predstavuje iHuman podrobný plán nášho smerovania. Kto kóduje našu budúcnosť? Ako umelá inteligencia ovplyvňuje našu identitu? Na divákov čaká záplava informácii o tom, aké negatívne dosahy môže mať rýchlo sa vyvíjajúci svet kódov, robotov a algoritmov.

Umelá inteligencia sa používa aj ako nástroj moci na zabíjanie, špehovanie a vymývanie mozgov. Na otázku aký postoj k tomu zaujme jednotlivec, krajina, Európa či svet, budú v diskusii so začiatkom o 18.00 h odpovedať Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, Ján Záborský (Innovatrics) a Juraj Podroužek (E-tika). Diskusia prebehne online na stránke festivalu na sociálnej sieti i priamo na jeho webstránke jedensvet.sk. Podujatie vzniklo v spolupráci s Kempelenovým inštitútom inteligentných technológií.