Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Jeden svet predstaví dokument z produkcie Leonarda DiCapria

Americký herec Leonardo DiCaprio, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Víťaz Medzinárodného filmového festivalu Sundance približuje tím odhodlaných vedcov, ochranárov, investigatívnych novinárov a odvážnych tajných agentov.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Medzinárodný filmový festival Jeden svet, ktorý sa uskutoční od 5. do 11. novembra ako online podujatie, predstaví dokument z produkcie Leonarda DiCapria i klimatickú výstavu. Na divákov z celého Slovenska čaká takmer 50 dokumentárnych filmov a desiatky diskusií spájaných s festivalovou témou voľby. Program poukáže na vzťahy, nové technológie, politické režimy aj duševné zdravie. TASR o tom informovala PR manažérka Ivana Schwarz.

"Dokumenty sme vyberali s ohľadom na dôležitosť a aktuálnosť témy, no prihliadali sme aj na atraktívnosť spracovania. Nachádzajú sa na celej škále, od náročnejších po vhodné aj pre diváka 'doku–nováčika'. V našej 'klíma-výberovke' sú filmy, ktoré túto strašidelne vážnu tému riešia cez filmovú poetiku, humor, úchvatné zábery, nadhľad i nasadenie vlastného života," hovorí umelecká riaditeľka festivalu Jeden svet Diana Fabiánová.

Organizátori dávajú do pozornosti napríklad príbeh austrálskeho filmu 2040, za ktorým stojí oceňovaný režisér Damon Gameau. "V obavách o planétu, ktorú raz zdedí jeho štvorročná dcéra, sa vydáva preskúmať budúcnosť nášho sveta. Na tejto ceste sa stretáva s inovátormi v oblasti ekonómie, technológií, poľnohospodárstva či vzdelávania," hovorí Gameau. Z produkcie amerického herca a zapáleného aktivistu Leonarda DiCapria je dokument More tieňov. Víťaz Medzinárodného filmového festivalu Sundance "thrillerovským" spôsobom približuje tím odhodlaných vedcov, ochranárov, investigatívnych novinárov a odvážnych tajných agentov. Spolu s mexickým námorníctvom sa snažia zachrániť posledné jedince sviňúch.

Hlavným sprievodným podujatím festivalu je klimatická výstava s názvom volba2050.world v Novej Cvernovke. Umelecky spracováva dva možné scenáre vývoja pre ľudstvo v kontexte klimatickej zmeny. Prvým z nich je vývoj založený na našom doterajšom prístupe. Druhý scenár predstavuje pozitívny vývoj, ktorý by vzal do úvahy odporúčania svetovej vedeckej komunity. Súčasťou výstavy sú aj dokumentárne videá s domácimi a zahraničnými odborníkmi, ktoré predstavujú odlišné perspektívy budúcnosti. "Výstava vznikla ako spolupráca medzi projektom neziskovej organizácie Človek v ohrození – One Planet For All s iniciatívou Nestrácajme čas a Nadáciou Cvernovka," priblížila Schwarz výstavu, ktorá vo svojej fyzickej podobe bude plne sprístupnená verejnosti po ukončení alebo zmiernení pandemických opatrení. Už teraz je však dostupná jej online podoba na volba2050.world.