Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Kultúra

Festival Jeden svet s témou Láska otvára film Sedem zím v Teheráne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Otvárací film Sedem zím v Teheráne nadväzuje na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, ktorú nedávno udelili zosnulej Mahse Amíníovej a iránskym ženám.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet sa v piatok začína v Bratislave, podľa organizátorov prináša lásku vo všetkých jej podobách. Festival otvára film Sedem zím v Teheráne. V poradí 24. ročník premieta do 9. novembra v A4 - priestore súčasnej kultúry, na pôde VŠMU, v Slovenskej národnej galérii a v kine Mladosť. Filmy a časť sprievodného programu sú dostupné aj online.

Otvárací film Sedem zím v Teheráne nadväzuje na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, ktorú nedávno udelili zosnulej Mahse Amíníovej a iránskym ženám. Amíníovú minulý rok zatkli za porušenie predpisov o zahalení vlasov, iránske hnutie Žena, život, sloboda reagovalo na jej smrť vo väzbe. "Mahsa Amíní totiž zomrela tri dni po tom, čo ju vo väzbe fyzicky napadli. Jej smrť vyvolala rozsiahle ženské protesty, proti ktorým iránsky režim brutálne zasiahol," pripomína festival.

"Tieto ženy chceme uctiť a upozorniť na to, že tu stále máme krajiny a spoločnosti, v ktorých musia ženy bojovať o tie najzákladnejšie práva a spravodlivosť," hovorí umelecká riaditeľka festivalu Diana Fabiánová.

Hlavnou postavou filmu Sedem zím v Teheráne je devätnásťročná Rejhaneh Ďzabbarí. V roku 2007 ju ako študentku architektúry oslovil starší muž s ponukou, aby navrhla kancelársky interiér. Pri obhliadke priestorov sa ju pokúsil znásilniť. Rejhaneh ho v sebaobrane bodla, utiekla a bola zatknutá za vraždu a odsúdená na smrť. Vo väzení strávila sedem rokov, zatiaľ čo jej rodina bojovala za jej prepustenie. Bojovali zaň aj medzinárodní politici a organizácie na ochranu ľudských práv. Nič nepomohlo, Rejhaneh nakoniec popravili.

Film odhaľuje nespravodlivosť v iránskej spoločnosti a stále trvajúce utrpenie žien. "Zákony znásilnenia a sebaobrany sú napísané mužmi. Ak odolávaš, si vinná. Ak sa brániš, si vinná. Ak sa podriadiš, budeš tiež vinná," zaznieva v snímke vyskladanej zo súkromných videozáznamov, ktoré tajne urobili členovia Rejhanehinej rodiny, z ich svedectiev a Rejhanehiných listov z väzenia.

Celý program festivalu nájdu záujemcovia na www.jedensvet.sk. Súčasťou podujatia sú aj Impact days 2023. Špecializovaný program pre filmových profesionálov sa uskutoční od 6. do 9. novembra. Jeho súčasťou budú workshopy pre filmových profesionálov, prednášky a premietania so živými diskusiami, ktoré môžu osloviť aj verejnosť.

Záštitu nad festivalom prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Finančne ho podporil Audiovizuálny fond. Hlavným organizátorom je nezisková organizácia Človek v ohrození.