Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Návrat po 17 rokoch: Obraz od J. Hálu je opäť v Liptovskej galérii

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Spolu s 29 ďalšími dielami zmizol v noci z 5. na 6. mája 2005 z Domu Jana Hálu, vysunutej expozície Liptovskej galérie.

Liptovský Mikuláš 3. júna (TASR) – Odcudzený obraz českého maliara Jana Hálu s názvom Chalupa ve Škvořeticích v Blatné z roku 1914 sa vrátil späť do majetku Liptovskej galérie Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši. Priniesla ho neznáma osoba začiatkom tohto roka. Prvýkrát od znovuobjavenia budú dielo prezentovať verejnosti v nedeľu 5. júna počas otvorenia výstavy v Dome Jana Hálu vo Važci. Následne bude od 7. júna dlhodobo vystavené v stálej expozícii Portrét, krajina, žáner v Liptovskej galérii. TASR o tom informovala Katarína Jurkovičová z galérie.

Obraz od pôvodom českého maliara slovenskej výtvarnej moderny, ktorý prežil väčšinu svojho života v obci Važec, bol odcudzený 17 rokov. Spolu s 29 ďalšími dielami zmizol v noci z 5. na 6. mája 2005 z Domu Jana Hálu, vysunutej expozície Liptovskej galérie. Tam mal byť vystavený počas letnej turistickej sezóny. "Ihneď spustené vyšetrovanie bolo doteraz neúspešné. Nepodarilo sa vypátrať identitu páchateľov a okrem tohto jediného diela neboli ostatné zatiaľ nájdené. Jedna z najväčších krádeží obrazov na Slovensku tak zostáva aj po 17 rokoch stále neobjasnená," priblížila Jurkovičová.

Dielo Chalupa ve Škvořeticích v Blatné podľa Jurkovičovej priniesla neznáma osoba začiatkom roka 2022. Po vykonaní úkonov a preskúmaní zo strany polície ho v apríli vrátili Liptovskej galérii ako vlastníkovi diela.

Obraz komorného formátu je spodobením námetu z prostredia dedinského života. "Olejomaľba bola pôvodne zakúpená vtedajšou Oblastnou galériou Petra Michala Bohúňa v roku 1964 za sumu 2500 Kčs. Po krádeži bola ohodnotená na 150.000 Sk, ako uviedol v monografii Jana Hálu historik umenia Ján Abelovský," doplnila Jurkovičová s tým, že v súčasnosti bola ocenená historičkou umenia Evou Ľuptákovou na 30.000 eur.