Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Jedinečná výstava predstaví ilustrácie Jany Kiselovej - Sitekovej

Jedinečná výstava v Banskej Bystrici predstaví ilustrácie Jany Kiselovej - Sitekovej Foto: Poštová banka

V Banskej Bystrici otvorila unikátna výstava jednej z najvýznamnejších slovenských ilustrátoriek súčasnosti Jany Kiselovej – Sitekovej.

Bratislava 28. januára (OTS) - Vďaka projektu Umenie deťom - IKONY SLOVENSKEJ ILUSTRÁCIE si budú môcť návštevníci prezrieť viac ako 40 originálov ilustrácií, ukážky voľnej grafiky, exlibrisu a ocenených obrázkových kníh. Výstava bude sprístupnená do 4. marca v Galérii v Podkroví Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici vďaka podpore Poštovej banky.

Oceňovaná doma i v zahraničí
Akademická maliarka Jana Kiselová - Siteková patrí medzi slovenskú ilustrátorskú elitu a za vyše polstoročie svojej tvorby ilustrovala viac ako 40 kníh a získala množstvo domácich aj medzinárodných ocenení. Tým najčerstvejším prírastkom je Cena Poštovej banky za mimoriadny prínos do slovenskej a medzinárodnej ilustračnej tvorby, ktorú získala minulý rok v októbri ako jednu z cien udeľovaných v rámci Bienále Ilustrácií Bratislava 2021 (jednej z najprestížnejších súťaží ilustrátorov na svete). V rámci ocenení si ilustrátorka pripísala aj mimoriadne rešpektovanú cenu Zlaté jablko BIB a to dokonca až dva krát a v roku 1996 bola zapísaná na Čestnú listinu IBBY.

40 originálnych diel na jednom mieste
Výstava, ktorá vznikla vďaka podpore Poštovej banky, predstavuje vyše 40 originálov ilustrácií, ukážky voľnej grafiky, exlibrisu a ocenených obrázkových kníh. „Sme radi, že môžeme prispieť k tomu, aby sme aj v tomto neľahkom čase priniesli ľuďom možnosť potešiť sa úžasnými ilustráciami. O to viac, že ide o ilustrácie tak talentovanej umelkyne, akou je Jana Kiselova - Siteková. Každá jej kresba dodáva príbehom jedinečný rozmer a pomáha rozvíjať fantáziu a kreativitu nielen mladých, ale aj nás dospelých,“ hovorí Melinda Burdanová, výkonná riaditeľka Poštovej banky. Na jednom mieste tak budú mať milovníci ilustrácií možnosť vychutnať si nielen verejne dostupné diela vďaka zápožičkám od BIBIANA - Medzinárodný dom umenia pre deti a TOTO! Galéria, ale zároveň si prezrieť časť súkromnej zbierky samotnej autorky.

Ilustrovala knihy od Astrid Lindgrenovej či Milana Rúfusa
Významnou časťou tvorby Jany Kiselovej – Sitekovej je ilustrácia detskej knihy. Vďaka jej schopnosti vniesť do diela jedinečnú vizuálnu imagináciu, krehký, snový, poetický štýl jej ilustrácie zdobia ikonické diela detskej literatúry ako napríklad Zbojnícka dcéra Ronja od Astrid Lindgrenovej, Palculienka od H. Ch. Andersena, či Puškinov Čierny šál. Jej kresby dokonale rozvíjajú tieto silné detské príbehy a reflektujú slová, ktoré odzneli v jednom rozhovore s ňou. Že detská ilustrácia musí byť úprimná, jednoduchá a zároveň bohatá, aby ju dieťa prijalo so zvedavými očami a otvoreným srdcom. Krásne to vystihujú aj jej ilustrácie z kultových Modlitbičiek od Milana Rúfusa.

Výstava Jany Kiselovej – Sitekovej bude sprístupnená v ŠVK v Galérií v Podkroví v Banskej Bystrici 27. januára 2022 a potrvá do 4. marca 2022.