Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Jenčo: „Vjanočne vichodňarske rozpravočki“ utvoria Vianoce kedykoľvek

Na snímke Jozef Jenčo so svojou knihou Vjanočne vichodňarske rozpravočki v Kladzanoch 3. decembra 2021. Foto: TASR - Jana Ďurašková

Čitateľ sa z príbehov napríklad dozvie, o čom premýšľa vianočný kapor vo vani, ako vznikol adventný kalendár, či ako vyzerajú Vianoce v pekle.

Kladzany 3. decembra (TASR) – V poradí tretia kniha "východniarskych" rozprávok scenáristu a režiséra Kladzianskeho ľudovo umeleckého divadla (KĽUD) Jozefa Jenča chce sprostredkovať vianočnú atmosféru kedykoľvek a kdekoľvek. Vjanočne vichodňarske rozpravočki, na napísanie ktorých boli podnetom minuloročné Vianoce poznačené lockdownom, sú inšpirované tradičnými vianočnými zvykmi a postavami, predstavujú ich však v iných, pre Jenčovu tvorbu charakteristických humorných rovinách.

"Vymyslel som si ju (knihu, pozn. TASR) 24. decembra 2020, keď bol lockdown, všetko bolo zavreté, a keď sa človek pozrel cez okno, nikde nikto nebol, ani sneh, len temno. Tak som si povedal, že skúsim napísať knižku, že možno ľudia, keď už pozrú z okna a tam "nič", že by aspoň pri tej knižke mali pocit, že Vianoce existujú a aby si Vianoce vedeli urobiť hocikedy a hocikde," povedal pre TASR Jenčo s tým, že výsledkom súťaženia samého so sebou, koľko rozprávok s vianočnou tematikou dokáže vymyslieť počas jedného dňa, bolo deväť námetov.

Do podoby ucelených príbehov písaných už tradične v zemplínskom nárečí ich do knihy spracoval napokon šesť. Čitateľ sa tak z nich napríklad dozvie, o čom premýšľa vianočný kapor vo vani, ako vznikol adventný kalendár, či ako vyzerajú Vianoce v pekle.

Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch kníh "vichodňarskich rozpravočok", v ktorých ilustrácie tvorili len doplnok k rozprávkam, chcel Jenčo tento raz čaro vianočnej atmosféry sprostredkovať čitateľom i obrazom. "Chcel som, aby tie rozprávky boli aj vizuálne také, aké som si ich predstavil, aby celá kniha 'dýchala' príbehom Vianoc," ozrejmil s tým, že jeho víziu mu pomohla naplniť výtvarníčka Lucia Chocholáčková z Michaloviec. Na finálnej podobe knihy sa podieľala i ďalšia Michalovčanka, grafička Jana Hinďošová.

Kniha Vjanočne vichodňarske rozpravočki vznikla s finančnou podporou Prešovského samosprávneho kraja.