Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Jesenný program v Nitrianskej galérii a Novom divadle skultúrni mesto

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Literárne večery oživí Cyklus besied so súčasnými spisovateľmi 4-3-2-1... Na divadelných doskách sa zas bude hrať rozprávka Kozliatka a vlk aj Denník Anny Frankovej.

Nitra 18. októbra (TASR) – Nitrianska galéria opäť spúšťa projekt literárnych večerov s názvom Cyklus besied so súčasnými spisovateľmi 4-3-2-1... Prvá jesenná diskusia sa bude konať 27. októbra, kedy sa čitatelia budú môcť pozhovárať s Milošom Janoušekom, ktorý pôsobí ako lekár, spisovateľ, dramatik, publicista, hudobník a folkový pesničkár.

"Patril k zakladajúcim členom pesničkárskeho združenia Slnovrat, ktoré tvorí dôležitú kapitolu slovenského i československého folku. V roku 2015 vydal zbierku poviedok Testament s prvkami napätia, mystiky a absurdity," uviedla Lucia Vadelová z Nitrianskej galérie.

Cyklus besied, na ktoré je vstup voľný, bude 23. novembra pokračovať večerom s Vandou Rozenbergovou, ktorá po absolvovaní žurnalistiky na Univerzite Komenského v Bratislave vystriedala niekoľko rôznorodých povolaní. Okrem literárnej tvorby sa venuje aj výtvarnému umeniu. Je trojnásobnou finalistkou súťaže Poviedka. Poslednou tohtoročnou besedou bude diskusia s dramaturgom, scenáristom a spisovateľom Jánom Púčekom, s ktorým sa budú môcť návštevníci literárneho večera pozhovárať 8. decembra.

Cyklus besied so súčasnými slovenskými spisovateľmi 4-3-2-1... prebieha v Nitrianskej galérii od roku 2006 a nadväzuje na jej predošlú činnosť v oblasti šírenia a propagácie slovenskej literatúry. Moderátorom a spolutvorcom dramaturgie je od začiatku cyklu Dado Nagy. Projekt sa primárne zameriava na súčasnú literatúru a prezentáciu autorov, ktorí si získali pozornosť odbornej verejnosti ako ocenení alebo nominovaní na ceny v prestížnych literárnych súťažiach. Súčasťou besied je okrem moderovanej diskusie so spisovateľom aj autorské čítanie textov.

Na doskách sa predvedie rozprávka Kozliatka a vlk aj Denník Anny Frankovej



Rozprávka Kozliatka a vlk bude mať premiéru na doskách Nového divadla v Nitre. Predstavenie vzniklo na motívy pôvodnej ľudovej rozprávky Pavla Dobšinského, bude však alternatívou klasickej rozprávky. Prvá premiéra v prvej divadelnej sezóne Nového divadla v priestoroch Matice slovenskej, ktorá sa stala od septembra tohto roka stálym miestom pôsobenia Nového divadla, sa uskutoční v piatok 21. októbra.

"Kozliatka a vlk budú mať dve verzie, jednu pre deti, druhú pre dospelých. Tá druhá bude hororovejšia ako detská verzia, príbeh však zostane zachovaný," informovala dramaturgička divadla Veronika Gabčíková. Text aj réžiu predstavenia má na starosti Šimon Spišák, scénu a kostýmy robí Karel Czech, dramaturgiu Veronika Gabčíková. Inscenáciu dopĺňajú pesničky, ktoré zložila herečka Nového divadla Ľubomíra Dušaničová.

Nové divadlo vzniklo v Nitre v máji tohto roka. Založili ho bývalí členovia Starého divadla Karola Spišáka, ktorí zo Starého divadla odišli koncom apríla pre nezhody s riaditeľom Martinom Kusendom. Dočasné útočisko našli v Hideparku, z ktorého sa v septembri premiestnili do priestorov Matice slovenskej. V tomto roku pripravujú dve nové divadelné inscenácie.

Okrem rozprávky Kozliatka a vlk bude mať v novembri premiéru predstavenie Denník Anny Frankovej v réžii Šimona Spišáka. Do konca divadelnej sezóny by mala do repertoáru divadla pribudnúť aj rozprávka o Pinocchiovi.