Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Jiří Korn: Necítim sa byť legendou

Jiři Korn a Helena Vondráčková Foto: TASR/Vladimír Benko

Popredné miesto na scéne populárnej hudby mu patrí vďaka jeho umeleckej všestrannosti, aj keď ako sám hovorí: "Necítim sa byť legendou".

Bratislava 28. októbra (TASR) – Spevák Jiří Korn (1949) bol ďalšou z postáv televízneho hudobného programu Legendy popu na Jednotke verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska. Popredné miesto na scéne populárnej hudby mu patrí vďaka jeho umeleckej všestrannosti, aj keď ako sám hovorí: "Necítim sa byť legendou". Počas krátkeho pobytu v Bratislave si našiel čas aj na rozhovor pre TASR.

Zoznam vašich úspechov je bohatý, viaže sa vždy k niektorej etape vašej hudobníckej dráhy. Tou prvou je určite bigbítová.

To bola krásna éra, bola to moja mladosť, myslím, že to bola podarená doba, kde sme dali dohromady niečo výnimočné, čím podľa mňa Rebels boli.

Napriek úspechu vás pop lákal viac?

Pesnička Yvetta mi priniesla tú výhodu, že som sa dostal trocha aj niekam inam, teda že som nespieval iba doma. Že som sa naučil nemčinu, pretože do Nemecka som chodil veľmi veľa. Yvetta tam bola veľkým hitom, to mi umožnilo zoznamovanie sa s novými ľuďmi, čo som mohol využiť, aby som sa od nich vždy niečo naučil.

Aká je spolupráca s vašou partnerkou na pódiách Helenou Vondráčkovou?

S Helenou sme urobili veľa vecí a myslím si, že na to sa nedá zabudnúť. Dosť vecí sa nám podľa mňa aj podarilo, že sa to ľuďom páčilo.

Jiři Korn
Foto: TASR/Ivan Majerský
Pesničkové pódium ste však vymenili za muzikálové javisko.

Muzikál začal u nás fungovať od 90. rokov. Prešiel som celým radom muzikálov, v niektorých ešte stále účinkujem. Nemôžem sa sťažovať, toto je zase trocha iný náhľad do profesie. Človek keď hrá nejakú úlohu v muzikáli, tak sa tým trocha zaoberá a snaží sa to samozrejme po svojom aj realizovať a predviesť divákom. Muzikálové obdobie je pre mňa veľmi dobré.

Vždy ste vedeli divákov niečím prekvapiť, to platí aj o vašom projekte 4TET.

4TET je moja srdečná záležitosť, myslím si, že je to niečo výnimočné. Ja som vždy chcel spievať vokálové veci, tým som vlastne aj v skupine Rebels začal. Keďže som chodil do detského speváckeho zboru, tak sa mi zborový hlas vždy páčil. Tým, že som stretol Jirku Škorpíka, ktorý vie písať a upravovať piesne, Dušana a Davida, tak vzniklo niečo, čo bude škoda, až to raz skončí. Ale nekončíme (úsmev).

Vedeli by ste si ešte dnes zobrať napríklad basovú gitaru a zahrať v kapele?

Ak by mi ju dali, tak áno, niečo by som zahral. Ale návrat k bigbítu nehrozí.

Za čo ste hudbe vďačný?

Za to, že prežívam veľmi pestrý život

Jiři Korn
Foto: TASR/Reprofoto


Profil Jiřiho Korna


Spevák, tanečník, herec aj basový gitarista Jiří Korn (*17.5.1949, Praha) začínal so spevom v Detskom zbore československého rozhlasu v Prahe. Po maturite začal muzikantskú dráhu v skupine Mickey. V roku 1967 prešiel do skupiny Rebels, s ktorou vydali album Šípková Růženka. Na jar 1970 sa stal členom Shut Up Františka Ringo Čecha, tri roky hral v Jandovom Olympiku, nahrával LP platňu Olympic 4. Sólovú dráhu začal skladbou Yvetta, s tou získal 1. cenu na festivale Intertalent v Gottwaldove (dnešný Zlín). Úspech mal v bývalej Nemeckej demokratickej republike, tam vyhral festival v Drážďanoch. Bol prvý v Paríži, vo fínskom Tamperre.

V 80. rokoch účinkoval často v západonemeckom Baden-Badene a domácom televíznom programe Možná přijde i kouzelník. Od 90. rokov je aj úspešným muzikálovým hercom, hral v muzikáloch Bedári, Dracula, Monte Christo, Limonádový Joe, Miss Saigon či Golem. Hral vo viacerých filmoch, medziiným Honza málem králem (1976), Anděl s ďáblem v těle (1983), z tých novších Kvaska (2007). V októbri 2002 založil vokálne kvarteto 4TET, ktoré okrem neho tvoria Jiří Škorpík, Dušan Kollár a David Uličník. V novembri 2008 vyšla 2CD +DVD kompilácia najväčších hitov z jeho sólovej dráhy od roku 1971 pod názvom Zlatá kolekce. V júni 2009 vychádza kompilačný album Muzikál a Film, v októbri 2009 potom kompilácia Jiří Korn Duety.