Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Gitarista Jon Bon Jovi oslavuje 50 rokov

Foto: TASR/AP

V americkom Perth Amboy v štáte New Jersey ho zapísali do matriky 2. marca 1962 pod menom John Francis Bongiovi junior.

Bratislava 2. marca (TASR) – Spevák, skladateľ a gitarista Jon Bon Jovi dnes oslavuje abrahámoviny. V americkom Perth Amboy v štáte New Jersey ho zapísali do matriky 2. marca 1962 pod menom John Francis Bongiovi junior. Slovensko zatiaľ s kapelou obchádza, slovenčina však 22. júla minulého roku na jeho koncerte vo Viedni znela z viacerých strán.

Učaroval mu hard rock. Mal šestnásť, keď sa v marci 1978 so šťastím dostal na koncert Bruce Springsteena v newyorskej Madison Square Garden. Ten bol impulzom k jeho muzikantskej dráhe. Zarábal si ako pomocník v nahrávacom štúdiu a po večeroch skladal piesne. Jednu z nich – Runaway hrala aj miestna stanica WNEW. Ak chcel hrať, musel si založiť kapelu. Stalo sa v roku 1983, v zostave boli klávesák David Bryan, bubeník Tico Torres, gitarista Richie Sambora a basgitarista Alec John Such. Ten v roku 1994 odišiel, nahradil ho Hugh McDonald.

Foto: TASR/AP


Debutový album s názvom Bon Jovi vydali 21. januára 1984. Hitom z neho bola skladba Runaway, ktorá aj prvá bodovala v singlovom rebríčku. V novembri 1986 viedli prvýkrát americký rebríček so skladbou You Give Love A Bad Name. Veľmi úspešný bol album Slippery When Wet v októbri 1986 s predajom viac ako 28 miliónov výliskov a New Jersey v októbri 1988, ktorého sa predalo viac ako 18 miliónov výliskov, oba sa dostali na prvé miesto v rebríčku albumov. V roku 1989 podnikli svetové turné, za 16 mesiacov absolvovali 237 koncertov. V rámci turné vystúpili aj v Moskve a album New Jersey vyšiel v auguste 1989 aj v ZSSR. V júli 1990 nahral Bon Jovi titulnú skladbu Blaze Of Glory do filmu Young Guns II režiséra Geoffa Murphyho. Dostala sa na prvé miesto hitparády a získala nomináciu na cenu Grammy. Rovnako aj soundrack z filmu bol prvý v rebríčku albumov. Chvíľu to vyzeralo na koniec kapely a začiatok sólovej dráhy, navyše keď ešte v tom čase vydal sólový album Stranger In This Town aj gitarista Richie Sambora. Rozchod sa však nekonal.

Na svojom konte majú dnes Bon Jovi jedenásť štúdiových albumov, jedenásty s názvom The Circle vydali v novembri 2009, dostal sa na prvé miesto v Spojených štátoch a druhé v britskom rebríčku albumov. K diskografii patrí aj päť live a kompilačných albumov, najnovší Greatest Hits vyšiel v novembri 2010, zároveň s ním vyšla aj videokolekcia na DVD. V singlovej TOP 40 hitparáde mali do dnešných dní sedemnásť piesní, štyri z nich na prvom mieste.