Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Kultúra

Jozef Heriban vydáva novelu Fagotista, ktorého nemiloval Boh

Jozef Heriban Foto: TASR/Martin Baumann

Knihu Fagotista, ktorého nemiloval Boh písal Heriban dva roky.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Spisovateľ a scenárista Jozef Heriban predstavil dnes večer v Bratislave novelu s názvom Fagotista, ktorého nemiloval Boh. Do života ju uviedol prozaik a literárny vedec Alexander Halvoník.


Kto je Jozef Heriban?

- trnavský rodák, spisovateľ a scenárista Jozef Heriban (*1953) vyštudoval slovenčinu a estetickú výchovu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave
- jedenásť rokov pôsobil v Slovenskej filmovej tvorbe, je autorom rozhlasových hier, filmových a televíznych scenárov

- v parlamentných voľbách 2002 bol zvolený za poslanca Národnej rady SR
- v roku 1993 debutoval prózou Niekto na mňa stále píska, ktorá získala v anonymnej súťaži Literárneho fondu 1. miesto

- jeho kniha Úspech má srdce žraloka zvíťazila v čitateľskej ankete Kniha roka 2007
- je autorom bestsellerov Intimita vlkov, Posadnutosť, Ružový trojuholník a poviedkového románu Schovaný, neschovaný, idem.
- v júli minulého roku vydal knihu Prelet sťahovavých vtákov

- je spoluautorom a spolurežisérom filmov Utekajme, už ide!, Južná pošta, Dávajte si pozor! a seriálu televíznych grotesiek Bud Bindi
- žije v Bratislave s manželkou Alenou a dcérami Tami a Babsy. 
Samuel Gold Baťovanský je druhým fagotistom vo filharmónii a myslí si, že ho Boh miluje menej ako ostatných. Ako sám hovorí, vie sa s tým vyrovnať, pretože s ním sa život nikdy nemaznal. Namiesto toho, aby sa stal uznávaným svetovým klaviristom alebo slávnym dirigentom, sedí vo filharmonickom orchestri a hrá na tom nemotornom hudobnom nástroji. Ale prekážajú mu aj iné veci. Napríklad, keď hyeny so zadkami pritlačenými k sebe ukradnú gepardici poctivo ulovenú antilopu, alebo keď pripitý svadobný otec otravuje jeho a Pištu Lakatoša, aby hrali stále dokola nejaké hlúpe odrhovačky. Jeho rozhovory s Bohom určite zaujmú čitateľa svojím originálnym humorom a neopakovateľným štýlom, ktorý posúva príbeh do metaforického obrazu nekonečného ľudského putovania za láskou, šťastím a uznaním.

„Podľa môjho názoru Boh miluje všetkých ľudí rovnako, len niektorí si myslia, že ich miluje málo. Samuel Gold Baťovanský je jedným z nich, ktorí si myslia, sa mu v živote nedarí, pretože Boh ho menej miluje. Ale knižka má vývoj a aj hlavná postava a jeho názory sa stále vyvíjajú,“ uviedol pre TASR Heriban.

„Študoval som konzervatórium, hudbu, celý život ma hudba zaujíma a prežívam ju každý deň. Počúvam všetko, od vážnej hudby cez džez až po populárnu hudbu, takže tá téma je mi veľmi blízka, voľne nadväzuje na moju prvú knižku Niekto na mňa stále píska, to bol tiež príbeh konzervatoristu. Toto je už príbeh hudobníka, ktorý je vo filharmónii, ktorý hrá druhý fagot. Je to výborný hudobník, ale je zle nastavený v hlave. Keby bol nastavený inak, tak by sa mu v živote darilo. Všetky veci, ktoré tam sú, sú v zásade zo života, popisujú nielen súčasnosť, vracajú sa aj do minulosti, je to súčasnosť, ktorá má presah aj do minulosti. Ten príbeh by mal odzrkadliť a odhaliť dobu, v ktorej žijeme, lebo on sa ku všetkému vyjadruje,“ dodal autor.

Knihu Fagotista, ktorého nemiloval Boh písal Heriban dva roky. Téme hudba sa venuje od tej doby, čo odišiel z konzervatória. Tému knihy nosil v hlave veľa rokov. „Bola to zvláštna situácia, mám rozpísanú knihu, hlavnou témou je argentínske tango, a Fagotista vošiel do tej knihy, tak som ju dopísal a vrátim sa k tej pôvodnej,“ dodal.