Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Ivan Mládek, autor hitu Jožin z Bažin, oslavuje 80 rokov

Ivan Mladek, archívna snímka. Foto: Ivan Mládek

Podľa jeho slov na Slovensko jazdia s kapelou veľmi radi, len čo dostanú pozvanie, hneď sem idú. Dúfa, že v lete sa to opäť rozbehne.

Bratislava/Praha 7. februára (TASR) – Za jeho bohatú kariéru hudobníka, bendžistu, humoristu, vynálezcu a maliara ho najviac prekvapilo, že sa jeho pesničky ujali a počúvajú ich aj deti. Okrúhle 80. narodeniny oslávi v pondelok 7. februára ikona českej hudobnej scény Ivan Mládek.

Svoje jubileum nechce príliš zviditeľňovať, skôr sa za vek 80 rok so svojim typickým humorom hanbí. "Budem robiť oslavu v užšom kruhu rodiny kvôli covidu a všetko odložím skôr na leto. Oslavy rozložím podľa ľudí, ktorí sa poznajú. Urobím jednu oslavu pre muzikantov, pre kamarátov, pre kamarátov z miesta bydliska, pre tých, s ktorými sme natáčali televízne relácie. Čiže predpokladám, že v priebehu roka to bude takých desať menších osláv," priblížil pre TASR Mládek.

Je absolventom priemyselnej školy strojníckej a Vysokej školy ekonomickej. Už počas stredoškolského štúdia u Mládka vzrástol záujem o jazz a v roku 1959 spoluzakladal študentský dixieland Storyville Jazz. Prvé banjo bandy začal formovať od roku 1961, realizoval sa v nich ako sólový bendžista. V roku 1966 založil Old Time trio, s ktorými pravidelne vystupoval v pražskom Poetickom klube Viola a v študentskom klube Vltava.

Ivan Mládek
Foto: Pavol Karell


Po polročnom pôsobení vo Francúzsku v roku 1968 sa Mládek vrátil do Československa, kde spočiatku hrával po nočných kluboch a varieté spoločne s bendžistom Františkom Turkom. V roku 1970 zožal úspech so svojím bendžovým triom na country festivale v pražskej Lucerne. Samotní organizátori festivalu mu dali názov Banjo Band Ivana Mládka.

Premiérovú skladbu Upírova píseň nahral pre firmu Supraphon v roku 1971 a od roku 1973 pravidelne natáčal pre Československý rozhlas. Spočiatku to boli len inštrumentálne skladby, neskôr už dadaistické a recesistické pesničky. Jeho skladby boli koncom roka 1975 už natoľko populárne, že si Mládek mohol dovoliť svoj Banjo Band profesionalizovať a rozbehnúť koncertnú šnúru po československých pódiách.

"Vôbec sme netušili, že sa naše pesničky ujmú aj u detí. Ja som to viac-menej všetko robil pre kamarátov, možno pre študentov, pre ľudí, ktorí majú zmysel pre dadaizmus a recesiu a nakoniec, že to zaujalo deti, bolo veľké prekvapenie a nečakal som to. Myslel som si, že budeme hrať po kluboch, možno v malých divadlách. Veľkým prekvapením bolo, že sme hneď na začiatku našej činnosti hneď dvakrát vypredali Lucernu. To bolo niečo nepochopiteľné. Veľa v tom urobil Československý rozhlas. Už prvé nahrávky si redaktori obľúbili a púšťali ich, čím nás zviditeľnili," povedal Mládek pre TASR pri príležitosti svojho životného jubilea.

Na archívnej snímke Ivan Mládek.
Foto: mladekivan.cz


Okrem kariéry humoristu a bendžistu sa Mládek od 80-tych rokov venuje aj maľbe. Začal s olejom vo svojom originálnom antiperspektívnom štýle. Po roku 1989 sa mu otvorili dvere aj do súkromnej televízie, kde následných 11 rokov natáčal pravidelné hudobno-zábavné programy Čundrcountry show a Country estráda. V roku 2009 odštartoval spoluprácu s vtedy vznikajúcou TV Barrandov a postupne pre nich napísal a natočil sériové konverzačné komédie Cyranův Ostrov, Cyranův poloostrov a Noha XXII.

"Maľovanie som mal odjakživa ako taký vedľajší koníček. Otec bol maliar, dedo bol taktiež maliar. Maľovaniu som sa venoval skôr sporadicky, hlavná bola pre mňa muzika, ale teraz keď bol covid, tak som hlavne maľoval. Ale u mňa sú to také periódy. Robím sem-tam výstavy a snažím sa o to, o čo som sa snažil v pesničkách, teda snažím sa maľovať humor. Skôr som maľujúci bavič," vysvetlil pre TASR Mládek.

Podľa jeho slov na Slovensko jazdia s kapelou veľmi radi, len čo dostanú pozvanie, hneď sem idú. Dúfa, že v lete sa to opäť rozbehne.

Ivan Mládek.
Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková


Osobne bol veľmi prekvapený, keď sa dozvedel, že heavy metalová kapela Metallica zahrala v rámci svojho koncertu v roku 2018 v Prahe skladbu Jožin z Bažin. O Metallice si pôvodne myslel, že je to kapela z Chrudimi. "Ja tieto kapely vôbec nepoznám. Som fanatický džezista a zaujíma ma hudba 30-40. rokov. Už Beatles bola pre mňa veľká neznáma a tieto kapely sú mi známe ako napríklad futbal. Samozrejme, keď som sa to dozvedel, tak som začal byť pyšný," dodal pre TASR jubilant.

Mládek do dnešného dňa napísal viac ako 600 pesničiek, mnoho z nich nielen v Čechách zľudovelo. Sú to napríklad Dáša Nováková, spomínaný Jožin z bažin, Prachovské skály, Jez, Linda a mnohé ďalšie. Natočil dokopy 13 LP platní, 35 CD titulov, vyšlo mu 13 humoristických knižiek a 14 posterov jeho antiperspektívnych olejomalieb. So svojim Banjo Bandem odohral v Čechách, na Slovensku, v Poľsku, Nemecku, Švajčiarsku, Belgicku, Rakúsku, USA a Rusku tisícky koncertov. Okrem svojich hudobných a humoristických aktivít je tiež autorom patentu na Guitariano – ide o prvý sériovo vyrábaný keyboard pre gitaristov.

Spomínaný kultový hit Jožin z bažin bol a je veľmi populárny nielen v Čechách, na Slovensku, ale aj v Poľsku, Maďarsku či Nemecku a nahrali ho aj iné rozličné hudobné formácie.