Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Jožo Ráž predstavil na Slovenke roka novú pieseň Ave Mária

Na archívnej snímke spevák skupiny Elán Jožo Ráž vystupuje počas 13. ročníka čitateľskej ankety Slovenka roka v priestoroch historickej budovy Slovenského národného divadla (SND) 27. augusta 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Hudbu aj text piesne Ave Mária v latinčine zložil dlhoročný spolupracovník skupiny Elán Pavol Jursa.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Legendárny slovenský spevák Jožo Ráž prichádza s novou skladbou Ave Mária. V televíznej premiére ju zaspieval na Jednotke RTVS v piatok večer (27. 8.) počas galavečera odovzdávania ocenení Slovenka roka. Hudbu aj text piesne Ave Mária v latinčine zložil dlhoročný spolupracovník skupiny Elán Pavol Jursa. V úvode skladby spevák hovorí, že patrí všetkým tým, ktorým bolo ublížené, ale aj tým, ktorí ubližovali a veria, že im raz bude odpustené.

Tá pesnička je dosť stará, pred viac ako tridsiatimi rokmi ju doniesol Pavol Jursa, náš spoluautor v Eláne od začiatku a chcel, aby sme ju naspievali. Ale ja som vtedy žil dosť búrlivý rockerský život so všetkým, čo k tomu patrí. Necítil som, že je vhodná doba na to ju zverejniť. Teraz prišiel taký čas, že je situácia veľmi vážna, ba až kritická a mám pocit, že teraz je vhodná doba sa modliť, takže hovorím aj tomuto národu – modlite sa,“ uviedol Jožo Ráž.

Skladbu zaranžoval Peter Farnbauer pre speváka, zbor, harfu a gitaru. Text zodpovedá modlitbe Zdravas, Mária v latinčine tak, ako je aj v Biblii. „Hudba je veľmi originálna. Vyšlo to krásne, inak to nevieme. To, čo nás postihlo, považujem za obrovské zlo a riziko, ktoré padá na celú civilizáciu. Mám dosť pesimistickú predstavu o tom, ako to bude pokračovať. Neviem, čo iné sa dá teraz robiť ako modliť sa,“ dodal spevák.

Vo videoklipe sa v archívnych záberoch vracia spevák aj do minulosti. Na záberoch ho vidieť v detskom i mladom veku, ako aj postupný prechod cez jeho rockerský život a ľudí, ktorí sú jeho neoddeliteľnou súčasťou. Kreatívny koncept videoklipu a réžiu mal v rukách Jozef Heriban.
Na archívnej snímke spevák skupiny Elán Jožo Ráž vystupuje počas 13. ročníka čitateľskej ankety Slovenka roka v priestoroch historickej budovy Slovenského národného divadla (SND) 27. augusta 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Železná trojica Elánu mala v uplynulých dňoch dôvod na oslavu, 24. augusta oslávil Jano Baláž sedemdesiatku. „Určite sa stretneme, už sme aj dohodnutí. Želám mu to, čo mu želám celý život, aby bol zdravý, aby tvoril tak dobre ako tvoril doteraz, aby mu to hralo tak ako doteraz. Zapijeme to, myslím si ale, že nie je až tak moc čo oslavovať,“ doplnil pre TASR spevák a frontman skupiny Elán.

Ave Mária videoklip: