Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Jubilejný Literárny Zvolen bude sprevádzať Hviezdoslav

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Tento rok budú súťažné texty hodnotiť Marta Součková, Karol D. Horváth, Viliam Nádaskay, Eva Luka, Eva Urbanová, Alexandra Pavelková a Martin Hatala.

Bratislava 5. februára (TASR) - Literárny Zvolen oslavuje tento rok svoje 30. výročie. Jubilejný ročník literárnej súťaže zameranej na vzdelávanie neprofesionálnych autorov bude sprevádzať Pavol Országh Hviezdoslav. "Tridsiatka ocenených, ktorú vyberá odborná porota, dostane k svojim textom podrobnú spätnú väzbu a ich diela budú zverejnené v zborníku zo súťaže," informujú organizátori súťaže, ktorej vyhodnotenie bude tradične spojené s víkendovým literárnym pobytom vo Zvolene. Súťažné príspevky môžu autori posielať do 31. marca.

Literárny Zvolen je jedným z mála literárnych projektov, ktorý sa venuje aj žánrom sci-fi, fantasy a horor. Táto kategória má vlastnú porotu zloženú z odborníkov, ktorí sa na žánrovú tvorbu špecializujú. "V súťažiach často platí, že žánrová tvorba nemá veľmi šancu na umiestnenie. Je to skôr záležitosť vkusu, keď sa v porote stretnú ľudia, ktorí napríklad fantasy vôbec nečítajú, texty ich buď nezaujmú, alebo sa im veľmi ťažko hodnotia, keďže im chýba potrebný prehľad. Je to prirodzené," hovorí Júlia Oreská z Národného osvetového centra (NOC). Dodáva, že vytvorením samostatnej kategórie pre texty pracujúce s prostriedkami žánrov dáva ich autorom šancu byť súčasťou literárneho diania a dostať spätnú väzbu i vzdelávanie, ktoré je cielené na ich potreby.

Hlavnou cenou súťaže je odborný mentoring, ktorý získajú traja autori či autorky, jeden v každej kategórii, a niekoľko mesiacov potom pracujú pod vedením skúseného literárneho profesionála.

Tento rok budú súťažné texty hodnotiť Marta Součková, Karol D. Horváth, Viliam Nádaskay, Eva Luka, Eva Urbanová, Alexandra Pavelková a Martin Hatala.

Témou aktuálneho ročníka súťaže je Hviezdoslav. Spoločne s Literárnym Zvolenom oslavuje svoje jubileum aj Hviezdoslavov Kubín a tieto dve súťaže sa pri oslave rozhodli tematicky spojiť. "Hviezdoslav sa dnes môže zdať už trochu zaprášený, no vo svojej dobe priniesol niečo nové, predtým nevidené. Rozhodli sme sa komunikovať súťaž prostredníctvom niekoľkých jeho veršov a najmä slov, ktoré si pre potreby svojej tvorby vymyslel," vysvetľuje Oreská s tým, že téma ročníka sa viaže iba na vizuálnu komunikáciu súťaže, teda nezasahuje do obsahu súťažných textov.

Literárny Zvolen je celoštátna súťaž literárnej tvorby neprofesionálnych autorov, členov literárnych klubov a skupín tvorivého písania. Vyhlasovateľom, odborným garantom a hlavným organizátorom je NOC. Spoluorganizátorom je Podpolianske osvetové stredisko. Viac informácií nájdu záujemcovia na www.nocka.sk.