Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Jubilejný ročník Capalestu bol venovaný Česku a jeho básnikom

Trésor d´Orphé odohralo počas festivalu koncert v Kostole sv. Kataríny. Foto: TASR/Capalest

Frankofónny festival potvrdil, že má Štiavnici čo ukázať aj po desiatich rokoch svojej existencie.

Banská Štiavnica 17. augusta (TERAZ.sk - OTS) - Divákov zlákali čítania poézie do komorných priestorov kaviarní Libresso, Divná pani a Art Café, kde sa prezentovali básnici a ich staršia i novšia tvorba. Capalest tento rok privítal poetov zo zahraničia Petra Borkoveca, Mareka Šindelku, Štěpán Noseka, Istvána Vörösa, Guy Goffetta, Aksiniu Mihailovú a Slovenska Máriu Ferenčuhovú, Milu Haugovú, Danu Podrackú, Erika Jakuba Grocha a Rudolfa Jurolka. Čítania poézie zavŕšilo podujatie na počesť zakladajúcim básnikom Capalestu. Zúčastnení diváci si ich pripomenuli videoprojekciou s fotkami básnika Vladasa Braziunasa, počas ktorej odzneli básne týchto dvanástich poetov z rôznych kútov Európy v slovenskom a francúzskom jazyku. Jedným zo zakladajúcich členov a zároveň prezidentom festivalu je Albert Marenčin, ktorý tento rok oslávil svoje 90.narodeniny.

Najväčší úspech tento rok zožali hudobné večery. Prvý festivalový deň Trésor d´Orphé odohralo koncert pred, do posledného miesta, zaplneným Kostolom sv. Kataríny. Rovnako úspešné boli aj šansónové večery v kaviarni Libresso. Prvý večer umelci Jean Pierre, Pierre Henri a Balthazar Bluteauovci a ďalší Anne-Marie Bélime vytvorili
atmosféru francúzskych kabaretov, ktorú zúčastnení diváci nechceli ani opustiť. Capalest nevynechal inštrumentálne koncerty.V Pražovni predviedol svoju hru na vibrafóne perkusionista Alain Henry, publikum sa započúvalo do netypického, ale o to zaujímavejšieho, predvedenia jazzových tónov. Hudobný program festivalu vyvrcholil koncertom majstra hry na zobcové flauty, Robina Tromana. V nádvorí Starého zámku odznela v jeho podaní skladba Krúžok od Kees Boeka, ktorá v sebe nesie prvky orientálnej, keltskej a jazzovej hudby.

Vyvrcholením festivalu bolo inscenované trojjazyčné (česko-francúzsko-slovenské) čítanie poézie s názvom Moja noc Hamletom, vzniklo spojením Holanovej básnickej skladby a textov Dany Podrackej, pripravených ako reflexie poetky na tvorbu českého básnika. Na nádvorí Starého zámku sa za sprievodu lutny a flauty predstavili herci Juraj Hrčka a Mária Danadová, ako Orfeus a Euridika, ďalej Štefan Bučko, Magda Vášáryová a Michel de Maulne.

Capalest sa v svojom programe opäť vrátil k diskusiám. Na nádvorí Kammerhofu sa v sobotu dopoludnia rozpútala živá debata na tému podpory pôvodnej umeleckej tvorby. Hovorilo sa o súčasnej situácii autorov na Slovensku, grantových systémoch a postavení literatúry v slovenskej kultúre, ktorá podľa zúčastnených na okraji oproti iným druhom umení. Diskusie sa zúčastnili riaditeľ Capalestu Michel de Maulne, viceprimátor mesta Banská Štiavnica Dušan Lukačko, spisovateľ Anton Hykisch, riaditeľka Literárneho informačného centra
Miroslava Vallová, poetky Mila Haugová a Rút Lichnerová.

X.ročník festivalu Capalest vznikol za podpory Literárneho informačného centra v Bratislave a mesta Banská Štiavnica.