Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Juraj Jakubisko má od piatka nové srdce - operovali ho v IKEM

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Juraj Jakubisko má 74 rokov a je tak zrejme najstarším pacientom, ktorému v Česku lekári dali nové srdce.

Praha 14. mája (TASR) - Režisérovi Jurajovi Jakubiskovi, ktorý trvale žije v Prahe, transplantovali v piatok v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) srdce.

Zdravotný stav slovenského režiséra sa zlepšuje. Pre Revue Idnes.cz to potvrdila jeho manželka Deana Horváthová-Jakubisková.

Filmár sa podľa jej slov cíti v rámci možností dobre, ako je to možné po tak ťažkom chirurgickom zákroku. "Lekári ale hovoria, že všetko postupuje tak ako má, bolo to bez komplikácií a vyzerá to zatiaľ veľmi dobre," cituje manželkine slová internetový server idnes.cz.

"Teším sa, že je všetko v poriadku, že to dobre dopadlo a teším sa, že sa lekári rozhodli správne," uviedla pani Jakubisková s tým, že jej manžel sa zrejme čoskoro vráti k práci.

"Keď Pánboh vypočul naše modlitby a nechal nám ho tu, tak s ním určite má nejaké plány. Myslím, že do práce nastúpi v priebehu dvoch-troch mesiacov. Toľko by mala trvať tá základná rekonvalescencia," uviedla Deana Horváthová-Jakubisková.

Transplantáciu srdca realizovali v Jakubiskovom prípade v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM), v ktorom sa - rodák z Kojšova trvalo žijúci v českej metropole - opakovane liečil pre zlyhávanie srdca. Údajne ho operoval prednosta kardiocentra, uznávaný odborník Jan Pirk, ktorý sa však pre médiá obmedzil na potvrdenie zákroku a konštatovanie, že rekonvalescencia prebieha úspešne. Súčasne zdôraznil, že pacient teraz potrebuje zo všetkého najviac pokoj.