Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

K 100. výročiu Spejbla vyšla kompilácia archívnych i nových nahrávok

Bábka Spejbl, archívna snímka. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Vydanie jubilejného albumu malo byť súčasťou početných sprievodných akcií spojených s oslavou Spejblovho stého výročia.

Bratislava 5. apríla (TASR) - K 100. výročiu jedného z ťažiskových protagonistov Divadla Spejbla a Hurvínka vydal Supraphon špeciálnu kompiláciu najzaujímavejších archívnych nahrávok doplnenú o novinky. Album "Ať žije Spejbl!" vyšiel v piatok (3. 4.) na CD i v digitálnej podobe. TASR o tom informovala PR manažérka Adriana Čahojová.

Všetci traja historickí interpreti slávneho "taťuldu", teda Josef Skupa, Miloš Kirschner a Martin Klásek sú na tomto albume prvýkrát doplnení najaktuálnejším predstaviteľom postáv Spejbla i Hurvínka Ondřejom Lážnovským. "CD obsahuje takmer 75 minút originálnych nahrávok, atraktívny buklet s prehľadnou históriou života a diela legendárnej bábky a množstvo vzácnych fotografií," dodala.

Nahrávky na album "Ať žije Spejbl!" vybrala a zostavila súčasná riaditeľka Divadla Spejbla a Hurvínka Denisa Kirschnerová. "Dala som na prianie skalných fanúšikov a volila som i nahrávky, ktoré ma nielen veľmi tešia, ale i dlhšiu dobu nikde nezazneli. Dialóg O lásce má navyše svoju veľkú premiéru a verím, že poslucháčov nesklame ani na tomto albume debutujúci Ondra Lážnovský. Mňa potešil nesmierne," komentovala novinku venovanú jubilujúcemu Spejblovi. Plánované oslavy jeho narodenín museli vzhľadom na mimoriadnu situáciu odložiť na jeseň. "Tiež prebehnú v skromnejšom vydaní, ako sme pôvodne plánovali. Spejbl má však veľké pochopenie. Veď v dobe, keď prvýkrát pred 100 rokmi vstúpil na scénu, vyčíňala španielska chrípka," pripomenula Kirschnerová.

Vydanie jubilejného albumu malo byť súčasťou početných sprievodných akcií spojených s oslavou Spejblovho stého výročia. V dobe opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu je teraz Spejbl symbolicky vyslaný Divadlom Spejbla a Hurvínka za svojimi poslucháčmi. "S pozitívnym posolstvom o sile a nadčasovosti humoru, ktorý svojím pozitívnym naladením prekonal už jedno dlhé storočie," uzavrela Čahojová.