Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

K. Kuniková zažila Irán, aj o tom je román Láska dvoch svetov

Katarína Kuniková so svojim novým románom Láska dvoch svetov. Foto: Linwe/Kraft s.r.o.

Nikdy som o sebe nerozmýšľala, prečo píšem. Jednoducho som iba písala, lebo mi to bolo prirodzené, ľahké a mala som z toho radosť, hovorí Katarína Kuniková.

Bratislava 2. júla (TASR) - Po úspešnom debute Zákon príťažlivosti, ktorý vyšiel vo februári a patril takmer tri mesiace do prvej desiatky najpredávanejších kníh na Slovensku, prináša Katarína Kuniková druhý román Láska dvoch svetov. Knižnú novinku, ktorá vyšla vo vydavateľstve Linwe/KRAFT vlastným úsilím, predstavila autorka, vnučka spisovateľa Jozefa Františka Kunika, v stredu v Bratislave.

"Nikdy som o sebe nerozmýšľala, prečo píšem. Jednoducho som iba písala, lebo mi to bolo prirodzené, ľahké a mala som z toho radosť. Inšpiráciou mi je celý okolitý svet, moja mnohopočetná rodina, priatelia práca. Čím viac je svet okolo mňa bláznivejší, tým viac ma baví písať," hovorí Kuniková, nitrianska rodáčka, v civilnom povolaní manažérka logistiky v stavebnej firme, ktorá sa na debut pripravovala takmer štyri desiatky rokov. V novom románe Láska dvoch svetov odhaľuje niečo z osobných skúseností a zážitkov.

Kuniková prežila časť dospievania v exotickom Iráne, čo rezonuje aj v jej románe odohrávajúcom sa na Slovensku aj v krajine s úplne odlišnými pravidlami a kultúrou. V knihe nechýbajú opisy púšte, teheránskych trhov, obchodíkov a ulíc. "Irán som zažila na vlastnej koži, aj keď je príbeh fiktívny, veľa zážitkov a miest, ktoré opisujem, sú reálne," povedala pre TASR autorka, ktorá v Iráne pobudla niekoľko mesiacov. Nasledovala tam rodičov, jej otec tam pomáhal s budovaním fabriky.

Aj v novom románe, v ktorom opisuje rozmanitosť iránskeho sveta s bohatou históriou, nájdu čitatelia obľúbené postavy zo Zákona príťažlivosti. "Ale tento príbeh sa dá čítať samostatne, nenadväzuje na debut, v ktorom som koniec nechala viac-menej otvorený. Dopriala som čitateľom trochu radosti, vrátila som obľúbených knižných hrdinov," dodala Kuniková.

Kniha ideálna na letné čítanie rozpráva o Sabine, sebavedomej, bezprostrednej, krásnej a vtipnej tínedžerke, ktorá prežila dospievanie v Iráne a našla si prácu, o ktorej nesmie nikto vedieť. Richard je hasičom, ktorého fotografujú do kalendárov. Čitatelia ďalej spoznajú ich príbuzných, priateľov a partnerov. "Mám veľmi bohatú fantáziu a neskutočne veľa nápadov a myšlienok. Keď si potrebujem urobiť miesto v hlave, robí mi neskutočné potešenie, keď môžem dať príbehy na papier. Mám o to lepší pocit, keď sa páčia čitateľom, hovorím, že je to pocit na tri 'e' - eufória, extáza endorfíny, všetko sa mi pri tom vyplavuje," priznala autorka s tým, že písanie má možno v krvi, pretože jej dedko Jozef František Kunik bol spisovateľ. "Krv nie je voda a možno sa čosi na mňa z toho jeho talentu nalepilo," uzavrela s úsmevom.