Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

VIDEO:K Štefánikovej storočnici zverejňujú tvorcovia prvé zábery filmu

Ukážka z filmu o Štefánikovi. Foto: Prtscr/vimeo

Hoci Štefánik zomrel v mladom veku ako 38-ročný, stihol precestovať celý svet - od Brazílie, Nového Zélandu cez Maroko, Sibír až po Niagarské vodopády a Japonsko, šesťkrát vystúpil na Mont Blanc.

Bratislava 3. mája (TASR) - Boj s lavínou a zúrivou víchricou počas prvého výstupu k observatóriu na Mont Blancu, havária pri leteckom súboji v Srbsku, fotografovanie so snúbenicou v prútených kreslách aj posledné zamávanie na rozlúčku predtým, ako nasadá v Taliansku do dvojplošníka Caproni. Pri príležitosti 100. výročia od tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika prinášajú tvorcovia nového slovensko-českého trikového filmu Cesta do nemožna prvé zábery z dobrodružnej snímky o "slovenskom Indianovi Jonesovi", ktorá sa práve dokončuje.

"Vo videoklipe k filmu režiséra a animátora Nora Držiaka s hlavným hrdinom, ktorého stvárnil herec Tomáš Mischura, znie aj titulná skladba veľkolepej orchestrálnej filmovej hudby z pera medzinárodne uznávaného skladateľa a dirigenta Vladimíra Martinku, ktorú nahral so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu," TASR informovala PR manažérka filmu Zuzana Kizáková.


M. R. Štefánik vo filme Cesta do nemožna from KFM on Vimeo.



Režisér a animátor filmu Noro Držiak hovorí, že Štefánik za sebou zanechal značný archív materiálov, záznamov, fotografií: "Film však nekoncipujeme len na základe jeho denníkov, nejde nám o zdokumentovanie faktov z jeho života. Dramatickou formou budeme sledovať jeho cestu, odhodlanie a vytrvalosť ísť za svojimi cieľmi napriek všetkým prekážkam. Tá cesta je vskutku dobrodružným príbehom - spoznáva cudzie kraje, zaujíma sa o astronómiu, zatmenie slnka, nafotí prvý československý akt, býva často chorý, napriek tomu sa stane pilotom a bojuje proti Rakúsko-Uhorsku."

Hoci Štefánik zomrel v mladom veku ako 38-ročný, stihol precestovať celý svet - od Brazílie, Nového Zélandu cez Maroko, Sibír až po Niagarské vodopády a Japonsko, šesťkrát vystúpil na Mont Blanc. Stal sa občanom Francúzska, prorokom medzi domorodcami v Turkistane a "tým, ktorý sa rozpráva s hviezdami" na Tahiti.

"Budeme sa pohybovať na hranách dobrodružného, životopisného a romantického filmu pre rodiny, do ktorého presiakne groteska a thriller," prezradil Držiak. Jeho trikový film podľa skutočných udalostí sa bude odohrávať naprieč kontinentmi. Kombinuje živú hereckú akciu s digitálnou animáciou vytvorenou v štúdiu a s dokumentárnym archívom. Hrdinov snímky stvárnili herci, filmári ich pomocou animácií vložili do štylizovaného výtvarného sveta, ktorý čerpá inšpiráciu v kolorovaných starých fotografiách, art decu, ale aj v 3D a dokáže byť moderný vo filmovom výraze. "Tím animátorov je medzinárodný a ide o prvý projekt svojho druhu na Slovensku a v Česku," dodala Kizáková.

Cesta do nemožna má podľa nej ambíciu bez zbytočného pátosu a glorifikácie dodať Štefánikovi ľudský rozmer, vykresliť jeho charakter a aj modernou vizuálnou formou ho priblížiť mladému divákovi. V predpremiére sa predstaví počas 27. ročníka Art Film Festu v Košiciach (14. - 22. 6.) a do kín sa dostane na jeseň.

Tvorcovia filmu pripravili pre RTVS dvojdielny dokument Milan Rastislav Štefánik, ktorý odvysiela Dvojka v sobotu 4. mája. K jednej z najvýznamnejších postáv slovenských dejín sa v ňom podrobnejšie vyjadrujú slovenskí, českí a francúzski historici. "Dokumentárnejším spôsobom dopovieme veci, ktoré sa nezmestili do filmu Cesta do nemožna," vysvetlil producent Michael Kaboš.