Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

K výročiu otvorenia Domu umenia v Piešťanoch sa uskutoční diskusia

Na snímke návštevníci 14. ročníka medzinárodného medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Dome umenia v Piešťanoch 10. septembra 2019, archívne foto. Foto: TASR – Martin Palkovič

Autor Domu umenia zužitkoval inšpiračné podnety z našej historickej aj ľudovej architektúry a vytvoril dielo, ktoré je príkladom jednoty exteriéru a interiéru.

Piešťany 10. septembra (TASR) – K 40. výročiu otvorenia Domu umenia v Piešťanoch, ktorý je dielom architekta Ferdinanda Milučkého, sa v sobotu (12. 9.) uskutoční v rámci programu Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) 2020 diskusia s názvom Dom umenia: Lekcia pre Istropolis. Informuje o tom web mesta Piešťany.

Diskutovať s architektkou Líviou Gažovou budú riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá, Peter Szalay z oddelenia architektúry Historického ústavu Slovenskej akadémie vied a spoluautor námetu dokumentárnej série o modernej architektúre Ikony Adam Gajdoš.

Podujatie sa začne o 11. hodine, predtým o 9. hodine je v ponuke komentovaná prehliadka Domu umenia. Vstup na prehliadku je voľný, o 10. hodine uvedú premiéru dokumentu o Ferdinandovi Milučkom. Vstup na premietanie je na akreditácie festivalu Cinematik. V galérii Domu umenia je do 24. septembra inštalovaná výstava fotografií študentov Vysokej školy výtvarných umení venovaná výročiu Domu umenia.

Dom umenia Piešťany je prvá mimobratislavská účelová stavba divadla po druhej svetovej vojne, realizovaná v rokoch 1974 – 1979 podľa projektu Milučkého. Autor zužitkoval inšpiračné podnety z našej historickej aj ľudovej architektúry a vytvoril dielo, ktoré je príkladom jednoty exteriéru a interiéru.