Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Kaboš prichádza s premiérou dokumentu Architekt drsnej poetiky

Na archívnej snímke Ladislav Kaboš. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Súčasťou kinopremiéry bude výstava fotografií brazílskeho fotografa Cristiana Mascara.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Architekt drsnej poetiky je názov nového celovečerného dokumentárneho filmu z dielne režiséra Ladislava Kaboša (Zmenil tvár Šanghaja, Všetky moje deti, Farby piesku, Kapela). "Je objavným príbehom Hansa Broosa, Karpatského Nemca z Veľkej Lomnice, ktorý sa v druhej polovici minulého storočia ako migrant presadil v Brazílii," TASR o tom informovala PR manažérka Iveta Pospíšilová. Slávnostná premiéra sa uskutoční v utorok v bratislavskom Kine Lumiére.

Z hlbín pamäti postihnutej Alzheimerovou chorobou Hans Broos rozpráva svoj príbeh utečenca, z ktorého sa stal významný brazílsky architekt. "Zanechal za sebou stavby vysokej kvality a dlhý rad nasledovníkov - mladých architektov, ktorí sa inšpirovali jeho dielom, novátorským ponímaním úlohy modernej architektúry a urbanizmu a hlavne jeho humanistickým posolstvom," priblížil Ladislav Kaboš, ktorý v najnovšom filme reflektuje "veľké dejiny 20. storočia v osude jednotlivca". Broos po skončení 2. svetovej vojny musel opustiť Československo, kde jeho predkovia žili po stáročia. Nový domov našiel až v roku 1953 v Brazílii.

"V dramatickej linke filmu sa v úlohe architekta Broosa predstaví člen Jókaiho divadla v Komárne Imre Boráros," dodala Pospíšilová k dokumentárnej snímke venovanej významnému brazílskemu architektovi, karpatskému Nemcovi zo Slovenska, ktorý v Brazílii naprojektoval viac ako 140 budov, jeho dielo sa stalo súčasťou kultúrneho dedičstva Sao Paula.

Hans Broos (1921 - 2011), rodák z Veľkej Lomnice, sa stal významným predstaviteľom štýlu brutalizmu v Brazílii. Tvoril architektúru ako poéziu z betónu majstrovsky prepojenú s prírodou. Je autorom 140 diel a 450 katalogizovaných projektov.

Súčasťou kinopremiéry bude výstava fotografií brazílskeho fotografa Cristiana Mascara.

Film mal festivalovú premiéru na MFF Cinematik v Piešťanoch, do kinodistribúcie vstúpi vo štvrtok 7. októbra.