Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pred 73 rokmi sa narodila speváčka a herečka zo známeho z filmu Pomáda

Na archívnej snímke z 4. októbra 2016 herečka a speváčka Olivia Newtonová - Johnová prichádza na premiéru Divorce v New Yorku. Foto: TASR/AP

Dnes oslavuje okrúhle 40. narodeniny aj americká tenistka Serena Williamsová.

Bratislava 26. septembra (TASR) – O podmienenom reflexe sa v škole učil každý. Ruský lekár a fyziológ IVAN PETROVIČ PAVLOV, ktorý popísal tento jav a skúmal správanie zvierat, sa narodil 26. septembra 1849. V roku 1904 získal Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu.

Pred 133 rokmi sa narodil ďalší nositeľ Nobelovej ceny – americký básnik a dramatik THOMAS STEARNS ELIOT, autor známej básnickej skladby Pustatina, ju získal za literatúru.

O rok neskôr prišiel na svet nemecký filozof MARTIN HEIDEGGER, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov existencializmu. "Technika prekonala všetky vzdialenosti, ale nevytvorila nijakú blízkosť," tvrdil, a to ešte nezažil 21. storočie.

Americký skladateľ GEORGE GERSHWIN sa stal slávny najmä vďaka opere Porgy a Bess a skladbám Rapsódia v modrom či Američan v Paríži. Narodil sa v roku 1898, jeho život predčasne ukončila choroba v roku 1937.
George Gershwin, foto z archívu.
Foto: wikipedia.org

Speváčka a filmová herečka OLIVIA NEWTON-JOHNOVÁ bola známa aj vďaka americkému filmu Pomáda z roku 1978. Narodila sa však v Británii, a to pred 73 rokmi.

Jej rovesníkom je prvý československý kozmonaut VLADIMÍR REMEK, ktorý sa dostal do vesmíru v marci roku 1978.

Okrúhlych 40 rokov dnes oslavuje tiež úspešná americká tenistka SERENA WILLIAMSOVÁ.

Televízne debaty sú neodmysliteľnou súčasťou volieb a predvolebnej kampane. Prvý raz slovný súboj pred televíznymi kamerami podstúpili prezidentskí kandidáti Richard Nixon a John F. Kennedy. Ten presvedčil nielen televíznych divákov, ale aj amerických voličov a stal sa 35. prezidentom USA.
Slovenský scénarista Ondrej Šulaj, foto z archívu.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Pod filmami Všetko čo mám rád, Záhrada, Orbis pictus alebo Muzika je podpísaný scenárista a dramaturg ONDREJ ŠULAJ. Dnes oslavuje 72. narodeniny.

V tento deň v roku 1918 vznikla v Paríži dočasná československá vláda, ktorú tvorili Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a Milan Rastislav Štefánik.