Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Kalush Orchestra plánuje turné, chce tak získať peniaze pre Ukrajinu

Na snímke ukrajinská hiphopová skupina Kalush Orchestra, ktorá sa stala víťazom 66. ročníka Eurovízie v Turíne, pózuje s príslušníkmi pohraničnej stráže v Krakovci na ukrajinsko-poľských hraniciach 16. mája 2022. Foto: TASR/AP

Na každom predstavení budeme zbierať finančné prostriedky pre potreby armády, uviedol frontman skupiny.

Kyjev 17. mája (TASR) - Ukrajinská hudobná skupina Kalush Orchestra, ktorá zvíťazila vo finále Pesničkovej súťaže Eurovízie 2022, v utorok oznámila, že plánuje usporiadať turné po európskych krajinách, aby tak vyzbierala finančné prostriedky pre ukrajinskú armádu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Frontman hudobnej skupiny Oleh Psiuk povedal na tlačovej konferencii v meste Ľvov ležiacom na západe Ukrajiny, že skupina čoskoro na sociálnej sieti Instagram oznámi, kam v rámci turné vyrazí. "Na každom predstavení budeme zbierať finančné prostriedky pre potreby armády," uviedol Psiuk.

Dodal, že zámerom hudobného turné je tiež spopularizovať ukrajinský jazyk v hudbe a spropagovať ukrajinskú kultúru, uvádza televízia CNN.

Skupina Kalush Orchestra zároveň plánuje vydražiť trofej, ktorú získala za víťazstvo v Eurovízii, a výťažok darovať ukrajinskej armáde, ktorá už vyše 80 dní vzdoruje ruským silám.

Na snímke ukrajinská hiphopová skupina Kalush Orchestra, ktorá sa stala víťazom 66. ročníka Eurovízie v Turíne, pózuje s trofejou v Krakovci na ukrajinsko-poľských hraniciach 16. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Psiuk okrem toho vyjadril nádej v to, že súťaž Eurovízia sa budúci rok uskutoční na Ukrajine.

Na tlačovej konferencii sa pritom poďakoval ukrajinským obrancom z obkľúčeného areálu oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol za ich odvahu a za to, že tak dlho vydržali.

Ukrajinská armáda v utorok oznámila, že pracuje na zabezpečení evakuácií svojich zvyšných vojakov z Azovstaľu, ich poslednej bašty v Mariupole. Podľa agentúry Reuters tým Kyjev prakticky odovzdal kontrolu nad týmto prístavným mestom Moskve.

Kalush Orchestra zvíťazili v sobotu vo finále Pesničkovej súťaže Eurovízie 2022 vďaka diváckym hlasom. Pieseň Stefania, s ktorou vystúpili, sa totiž po hlasovaní porotcov súťaže umiestnila na štvrtom mieste a víťazstvo im priniesla až podpora divákov. Víťazstvo ukrajinskej kapely pritom predpovedali aj stávkové kancelárie.